Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Eeva
Ristkari
@EevaRistkari eeva.ristkari@radiovoima.fi

Esalainen

Kestetään kokeiluja

Lapsena piti aina maistaa kaikki uusia ruokia lautaselta, muuten ei saanut jättää syömättä. Samanlaista ajatusmallia pyritään nyt tuomaan yhteiskunnan kehittämiseen kokeilujen avulla.

Tuore hallitus haluaa ottaa käyttöön kokeilukulttuurin yhteiskunnan kehittämisessä. Hallitusohjelmaan kirjatun kokeilukulttuurin avulla pyritään parantamaan palveluita. Erityisesti kokeiluissa halutaan hyödyntää kansalaislähtöisiä toimintatapoja.

Ajatuksena on luoda säädöspohja helpottamaan kokeilujen järjestämistä. Kevään mittaan on väläytelty alueellisia kokeiluja pakollisesta ruotsin kielen opiskelusta luopumisesta sekä perustulon testaamisesta. Myös Lahdessa on nyt monenmoisia kokeiluja käynnissä.

Aleksanterinkadulla kokeillaan ihan urakalla. Esimerkiksi Lanunaukiota on levitetty Aleksille ja betoniporsaita nököttää koko kadun pituudelta keskustassa. Bussiliikenteessä taas on meneillään Lahden kaupungin avustajakokeilu, jossa kaupungin palkkaamat kesätyöntekijät auttavat liikuntarajoitteisia matkustajia. Rautatienkadulla aiotaan kokeilla terasseja pysäköintipaikkojen kustannuksella.

Yhtenä kokeiluna älykontti tönöttää Aleksilla kesäkuun loppuun. Kivijalka kotiin -kokeilu on osa Demos Helsingin Smart Retro -hanketta ja se on saanut rahoituksen Liikennevirastolta sekä Lahden kaupungilta. Älykontista voi esimerkiksi lainata höyrypesurin, hakea kivijalkaputiikkien tuotteita aukioloaikojen ulkopuolella ja noutaa myös Facebookin kirpputoriostoksia.

Kokeilujen jälkeen katsotaan mitä jäi käteen ja kannattaako jatkaa. Lisää näitä! Hyvin suunniteltuja, vertailukelpoisia ja yleistettävissä olevia kokeiluja, joiden avulla voidaan rohkeasti testata asioita.

Yhteiskunnan lisäksi voisi yrittää ottaa myös omaan elämäänsä rohkeamman kokeilukulttuurin. Uusien asioiden kokeileminen rikastuttaa elämää. Eikä niiden tarvitse edes olla isoja asioita. Riittää, että käykin eri paikassa lounaalla kuin tavanomaisesti, testaa uutta liikuntamuotoa tai kokeilee uutta tapaa järjestellä omat työt.

Kokeilut asettavat myös sen vaatimuksen, että kestetään epäonnistumisia. Läheskään aina kokeilusta ei synny mitään pysyvää tai menestystarinaa. Kun kokeilu epäonnistuu, ei pidä ottaa syyttävää sormea esiin, vaan miettiä mitä tästä opittiin. Pitää kestää se, että jokainen kokeilu ei tuo tullessaan uutta käytäntöä vaan saattaakin vain osoittaa, että ainakaan näin ei kannata asioita tehdä.

Suomalainen kunniakäsitys ja epäonnistumisen pelko eivät tue kokeilukulttuuria. Kokeileminen vaatii rohkeutta. Jos vain rohkeasti lähdetään kokeilemaan, muuttuvat vielä ajatukset siitä, että ei saisi epäonnistua. Lisäksi tarvitaan kansalaisilta ja poliitikoilta ideoita, joita voitaisiin sitten lähteä testaamaan. Kun hallituksen kokeiluohjelmaa lähdetään viemään käytäntöön, kannattaisi perustaa sähköinen alusta, jonka kautta kuka tahansa voisi heittää ideoita ilmaan, mitä voitaisiin lähteä kokeilemaan.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi