Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset

Lakitehtailusta

Juutalaisten tiukka pitäytyminen ikivanhoihin pyhiin teksteihin on tuonut heille kirjan kansan nimen.

Suomalaisia voisi yhtä hyvällä syyllä kutsua lain kansaksi. Jo keskiajalla tunnettiin sanonta, jonka mukaan "maa on lailla rakennettava".

Vänrikki Stoolin tarinoista on ainakin vanhemman väen mieliin iskostunut maaherra Wibeliuksen jyhkeät sanat laittomuuksia vaatineelle "ryssäin voimien pääkenraalille" Suomen sodan aikana vuonna 1809.

Wibelius viittasi tuomarinpöydällä lepäävään Ruotsinmaan lakiin vuodelta 1734 ja totesi vakaasti "mut laki, ennen mua syntynyt, myös jälkeheni jää".

Hyviä periaatteita molemmat. Mutta suomalaisiin iskostunut/tettu käsitys lakien kaikkivoipaisuudesta on useimmiten valovuosien päässä talonpoikaisjärjellä ratkaistavista asioista.

Jos/kun nousee esiin jokin ennen kokematon ongelma, ratkaisuksi esitetään kuin apteekin hyllyltä uutta lakia.

Suomi on laaja maa. Kyllä tänne lakeja mahtuu. Ja Herra paratkoon kyllä virkamiehistö onkin pannut parastaan, että lakeja riittäisi joka lähtöön.

Viime vuonna eduskunta sääti yli kymmenentuhatta lakipykälää. EU-jäsenyys on kasvattanut lakivuorta entistä korkeammaksi. Mihin tällaista pykäläviidakkoa tarvitaan ja kuka sen hallitsee?

Totesihan jo Yhdysvaltain perustuslain yksi laatijoista ja myöhempi presidentti Thomas Jeffersson, että "jos laki on epäoikeudenmukainen, kansalaisella ei ole vain oikeus olla tottelematta lakia, hänellä on velvollisuus tehdä niin".

Kotoinen Olaus Petrimme tiesi saman asian: "mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan".

Lakien kunnioitus rapautuu, kun säädetään kansan oikeudentuntoa loukkaavia lakeja. Esimerkkinä lakimuutos, joka estää muuntamasta tiettyjä näpistyksistä (lue myymälävarkauksista) annettuja sakkoja vankeudeksi. Kauppalaskunsa maksava rehellinen asiakas ei voi ymmärtää, miksi joku saa viedä kaupasta tavaroita ilmaiseksi.

Tai todetaan itsestäänselvyyksiä. Pelastuslakiin on rustattu pykälä, joka kieltää nuotion sytyttämisen, jos metsäpalon vaara on ilmeinen. Johan moisen kieltää kotikasvatuskin.

Lait ovat usein niin sotkuisia, että kääntyvät itseään vastaan. Oikeusministeriön pitkän linjan lainvalmistelija Markku Tyynelä on kertonut, miten hän kerran purki erään eläkepykälän mahdollisimman pieniksi palasiksi selvittääkseen sen ydinsisällön. Ilmeni, että pykälä tarkoittikin päinvastaista kuin mitä oli aiottu!

Lakiuskovaisuus on toisaalta tehnyt suomalaisista käräjätupariitapukareita. Kuudennen luokan kiistoihin haetaan oikeutta jääräpäisesti oikeusasteesta toiseen.

Kun itsensä kannalta myönteinen päätös kenties vuosien päästä tulee, ollaan tyytyväisiä, kun on saatu oikeutta, vaikka tuhkatkin ovat menneet käräjöimiseen. Sama asia kuin housuihin pissaamisessa pakkasella: ensin lämmittää, mutta sitten tulee entistä kylmempi olo.

Joel Vainonen

Joel Vainonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi