Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset

Järkipuhetta

Latinan kielen ratio tarkoittaa järkeä. Sitä on nykyään yhä vaikeampi löytää radiosta. Lätinää sen sijaan kuuluu vähän joka taajuudelta. Tyypillisimmillään se on kimppakivaa (termi Ylen johtajalta) iltapäivälehtien "analysointia" soittolistalevyjen välissä. Olipa sitten äänessä kaupallinen tai epäkaupallinen kanava.

Onneksi sentään on kanava nimeltä Puhe. Aatelkaa nyt, tuommoinen nimi, pelkkää puhetta ja pelkästään asiaa! Nykyaikana!

Kanavan idea on se, että Yle uusii jo aiemmin lähetettyjä puheohjelmia ja vain puheohjelmia. Jotkut kuivia ja asiallisia, useimmat kiinnostavia ja asiallisia.

Puhe-kanava on erityisen outo siinä suhteessa, että se lähettää uusintoina myös television puheohjelmia. Ne toimivat yleensä erinomaisesti ilman kuvaakin, mikä kertoo siitä, että näköradion keskusteluohjelmat ovat ikään kuin kuuloradion äpärälapsia, ohjelmia, jotka on tehty perinteisin radion keinoin, mitä nyt puhuvia puolivartaloita "bonuksena".

Muutenkin olen sitä mieltä, että radio on televisiota paljon kiehtovampi väline, koska siinä joutuu käyttämään mielikuvitustaan, näkemään päänsisäisiä kuvia, kuin unia. Kuten mainio humorististen tv-dokumenttien tekijä Risto Astikainen on joskus todennut, televisio on lähinnä naamanvääntelyä, ei siitä kykloopista kannata mitään vakavaa tarjota...

Puheohjelmista puheen ollen, ehdoton suosikkini on Aristoteleen kantapää. Sitä toimittaa Pasi Heikura, jonka kuivan huumorin sävyttämät analyysit suomen kielen hienouksista ja kompasteluista ovat hauskempia kuin Alivaltiosihteerin ohjelmat.

Keskusteluohjelmien juontajista Tuomas Enbuske nousee muiden ohi. Nuorehko mies osaa olla älykkäästi provosoiva, vähän Hannu Taanilan perinteiden mukaan. Vanhoista jääristä taloustoimittajakettu Seppo Konttinen kohtelee perjantaisin syntymäpäiväsankareita välillä kunnioittaen ja välillä hiostaen. Siinä syntyy hyvä jännite ohjelmalle. Ihan tulevat Hannu Taanilan parhaat päivät mieleen.

Uutisvuodon Peter Nyman on koonnut näkymättömän pyöreän pöytänsä ääreen mainion sekalaisen seurakunnan, jossa on niin toimittajia, tutkijoita kuin entinen pornotähtikin, tuttu myös Etlarista. Hauskaa tuntuu olevan studiossa, usein sen ulkopuolellakin.

Silti ikävöin muutaman vuoden takaista Herraseurassa-ohjelmaa, jossa kaksi äijäkokoonpanoa pohdiskeli elämänmenoa. Toisessa porukassa olivat kirjailija Matti Mäkelä, sosiologi Keijo Rahkonen ja filosofi Timo Airaksinen, toisessa sanoittaja Vexi Salmi, psykiatri Antti Liikkanen ja professori Tapio Varis. Ikävä kyllä sarja kuoli, kun herraseuran kurinpitäjä Seija Wallius jäi eläkkeelle.

Walliuksesta puheen ollen. Kun olin teini joskus hamalla 1970-luvulla, kyseinen kaunis radioääni toimitti kaikkien puheohjelmien klassikkoa, jossa kansalaiset (häveliäästi kirjeitse) lähestyivät asiantuntijoita seksiasioissa. Tietysti lasten nukkumaanmenoajan jälkeen.

Kerran radion ohjelmatietoihin oli pujahtanut oman lajinsa virheklassikko, kun Walliuksen seksi- ja tanssimusiikin erikoisohjelma oli sujautettu saman otsikon alle.

Klo 22.00. Tule ja puserra. Sukupuolielämän kirjelaatikko.

Se lähettää uusintoina myös television puheohjelmia

Asko Hynninen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi