Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Vaihtopenkki-blogi: Huuhkajista kasvoi ilmiö

Litmasen, Hyypiän ja kumppaneiden saappaiden täyttämiseen tarvittiin paljon aikaa ja yksi kaikkien aikojen suomalaisen urheilun kasvutarinoista.

Muistan sen kesän, kun löysin isäni vinyylikokoelmasta Leonard Cohenin debyyttialbumin Songs of Leonard Cohen. Se oli sinne dylanien ja waitsien väliin joskus aikanaan ujutettu ja siellä se minua odotti, aivan kuten odotti erään tunnetun tarinan sormus joenpohjassa ottajaansa.

Minä, kuten tuon tarinan sormuksen löytäjä, tartuin esineeseen tuntematta sen todellisia voimia. Tuona kesänä antauduin lukemattomat kerrat tuon levyn pauloihin. Heitin kuulokkeet korville ja pyrin kaivautumaan nojatuolin uumeniin, ikään kuin piiloon maailmalta.

Muistin tämän ensikohtaamiseni Leonard Cohenin kanssa tässä hiljain, kun löysin jälleen jotain niin mahtavaa, että tahdoin vain piiloutua sen kanssa maailmalta johonkin omaan ulottuvuuteen. Tuo jokin on Suomen jalkapallon miesten A-maajoukkue, eli Huuhkajat.

Olen toki seurannut Huuhkajia läpi elämäni, mutta uutena asiana on nyt tullut joukkueen ympärillä leijuva ja siitä huokuva lähes mystisen positiivinen ilmapiiri. Huuhkajat on jalkapallon Robert Johnsson, joka muuttui amatööristä virtuoosiksi hetkessä.

Viimeisin lause on faktojen oikomista ja romantisointia. Sellaista kansankertojan tulkintaa, josta syntyy tarinoita tienristeyksissä kohtaavista paholaisista ja bluesmuusikoista. Vaan olisiko väärin, että 100 vuoden päästä takkatulen loimussa kerrottaisiin legendaa Markku Kanervasta, joka myi sielunsa paholaiselle videoanalyysiä tehdessään?

Sellaiseen tarinaan olisi helppo uskoa, kun katsoo Huuhkajia juuri nyt. Viime syksynä Kansojen liigassa otetut ryhdikkäät voitot, sekä kannattajien ja joukkueen yhteiset voitonjuhlat olivat kuin kuivaa tuohta saunan pesässä. Ne sytyttivät koko suomalaisen jalkapalloperheen upeaan roihuun.

Olisiko väärin, että 100 vuoden päästä takkatulen loimussa kerrottaisiin legendaa Markku Kanervasta, joka myi sielunsa paholaiselle videoanalyysiä tehdessään?

Tuo roihu tuonee lämpöä nyt tulevana syksynä monen suomalaisten elämään, kun Huuhkajat pelaavat EM-unelmansa kannalta ratkaisevat ottelut. Jotain otteluiden merkityksestä suomalaisille kertoo se, että esimerkiksi 15. päivä marraskuuta Töölössä pelattava Liechtenstein ottelu on jo nyt loppuunvarattu.

EM-kisat olisivat vain luontainen jatkumo sille tielle, jolla Markku Kanervan ja kumppanien Huuhkajat ovat voittaneet jo paljon. Suurin voitto lienee imagollinen voitto. Sen lisäksi että Huuhkajat on hurmannut peliesityksillään, on myös yleisöön otettu aivan uudenlainen ote. Ottelun jälkeiset hetket kannattajien ja joukkueen välillä ovat muistuttaneet jo hurmiollisia soidinmenoja, jotka ovat jo itsessään olleet rahan arvoinen show.

Lisäksi esimerkiksi maalivahti Lukas Hradecky on näyttänyt mallia, kuinka tämän päivän urheilija voi käyttää sosiaalista mediaa positiivisella tavalla. Tästä hyvä osoitus oli tapaus, jossa Hradecky tarjosi erään isän Twitter-päivityksen myötä nuorelle Huuhkajat-fanille Teemu Pukin pelipaidan nimikirjoituksilla. Isä ja nuorukainen pääsivät luonnollisesti myös tapaamaan Hradeckya ja Pukkia.

Usein puhutaan, että maalivahti tekee maalintekotilanteessa itsensä isoksi. Hradecky on tehnyt itsensä isoksi myös kentän ulkopuolella. Tämä on ollut yksi tärkeä palanen Huuhkajien nosteessa. Huuhkajista puuttui näkyviä isoja persoonia liian pitkään ja se näkyi ilmapiirissä joukkueen ympärillä.

Litmasen, Hyypiän ja kumppaneiden saappaat eivät lopulta olleet liian suuret täytettäviksi. Niiden täyttämiseen tarvittiin vain paljon aikaa ja yksi kaikkien aikojen suomalaisen urheilun kasvutarinoista. Se onkin sellainen tarina, joka toivottavasti jonain päivänä päätyy kokonaisuudessaan kirjan kansien väliin.

Ehkä voinkin jonain päivänä hautautua nojatuolini uumeniin tuon kirjan parissa ja piiloutua maailmalta, aivan omanlaiseensa ulottuvuuteen.

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi