Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Teemu Pukki antoi suomifutikselle oppitunnin

Teemu Pukin ilmiömäinen vire Englannin Championshipissä tämän kauden aikana on yllättänyt kaikki. Ilmaiseksi Norwichiin kesällä siirtynyt suomalainen suorastaan lytättiin "Kanarialintujen" kannattajien toimesta Twitterissä ennen kauden alkua.

Kahdella edellisellä kaudella Tanskan liigassa Brøndbyn riveissä yhteensä 37 liigamaalia mättänyt Pukki tuntui olevan valtaosalle Norwichin kannattajia tuntematon nimi. Ne jotka Pukin tiesivät muistivat hänet lähinnä viiden vuoden takaa skottijätti Celticistä. Penkin alle mennyt Skotlannin reissu tarkoitti monen mielestä sitä, ettei brittifutis ole Pukkia varten.

Mutta kuten sanottua, Pukin kehittymisestä pelaajana oli selkeitä viitteitä. Neljä ehjää kautta Brøndbyn avainpelaajana olivat antaneet Pukille työrauhan. Hyökkääjän itseluottamus oli päässyt rakentumaan ja maalimäärät olivat kasvaneet. Tästä kertoivat myös tilastot. Pukin maalimäärät nousivat ensimmäisen ja toisen Tanskassa vietetyn kauden jälkeen radikaalisti.

Komeista tilastoista huolimatta Pukki siirtyi ilmaisella siirrolla. Näin jälkikäteen ajateltuna tuntuu kertakaikkisen käsittämättömältä, että kohtalaisen kovassa eurooppalaisessa sarjassa maaleja takonut 28-vuotias hyökkääjä vaihtaa seuraa vailla siirtokorvausta.

Voisi kuvitella, että vuonna 2005 viimeksi Tanskan mestaruutta juhlinut Brøndby kaipaisi rahaa pyrkimyksissään saavuttaa mestaruuspytty pitkän tauon jälkeen. Ja mikä olisi Teemu Pukin arvo tänä päivänä? Tätä joku kööpenhaminalainen kirstunvartija saattaa ajatella tänä päivänä kylmän Carlsbergin äärellä ja miettiä, että "Teemu Pukki, probably the best Finnish striker in the world".

Lieneekin hyvin todennäköistä, että Brøndby pyrki myymään Pukin ennen hänen sopimuksensa umpeutumista. Kauppatilanne vaatii kuitenkin onnistuakseen sopivan ostajaehdokkaan. Sellaista ei kuitenkaan ilmeisesti syystä tai toisesta koskaan ilmaantunut.

Onkin hämmentävää, ettei kukaan "löytänyt" nyt jo 23 maalia Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, jota yleisesti pidetään maailman kovatasoisimpana kakkosliigana, iskenyttä suomalaista. Jalkapalloseurojen agenttiverkosto on kuitenkin tänä päivänä niin kattava ja laadukas, ettei jalokiviä pitäisi päästä hioutumaan kenenkään sitä huomaamatta.

Ehkä tässä päästäänkin kiinni siihen, mitä modernissa jalkapallotarkkailussa ja seurojen siirtopolitiikassa arvostetaan kaikkein eniten. Fysiikkaa. Teemu Pukin osalta koettiin, että kun hän kerran osoitti olevansa fysiikaltaan liian hento Skotlannin pääsarjaan, on hän riskihankinta. Niin suuri riski, ettei hänestä kannattanut maksaa pennin jeniä.

Tästä ajatusmallista kertoo myös se, että nyt kun Pukki on osoittanut häneen kohdistuneet epäilyt vääräksi, on keskustelu hänen fysiikastaan korostunut entisestään. Pukin pelissä ei keskitytä laadukkaaseen viimeistelyyn, tai oikea-aikaiseen murtautumiseen, vaan fyysiseen olemukseen. Puhutaan että hän on nyt aivan eri mies, kun on silmin nähden jykevöitynyt.

Teemu Pukin kaltainen pelaaja on suomalaiselle jalkapallolle äärimmäisen tärkeä tekijä. Laji tarvitsee esimerkillisiä tekijöitä, jotka innostavat lapset lähtemään nappulakouluihin ja ylipäätään lähikentälle pallon kanssa. Kansainvälistä maalitykkiä Suomella ei ole ollut miesmuistiin, ja täytyy sanoa, että kyllä se innostaa vähän varttuneempaakin suomifutiksen ystävää.

Ehkä kuitenkin kaikkein tärkein asia, jonka Pukki on suomalaiselle jalkapallolle tarjonnut, on ymmärrys fysiikan merkityksestä. Liian usein Veikkausliigan seuraan nousee hädin tuskin 60-kiloinen superjunnu, josta sanotaan että on vähän linnunluinen vielä, mutta fyysikan ehtii kyllä saada myöhemminkin kuntoon.

Usein tulee jopa sellainen tunne, että suomalaisessa jalkapalloilussa pelätään lihasmassan kehittämistä ja voimaharjoittelua. Puhutaan että täytyy olla varovainen, ettei treeni mene yli. Ettei nopeus ja sulavuus kärsi liiallisesta massasta. Kuinka monen jalkapalloilijan kohdalla tämä pelko on ollut aiheellinen?

Edellisen Englannin kentillä tuhoja tehneen suomalaishyökkääjän Mikael Forssellin osalta puhuttiin joskus, että hän vietti liikaa aikaa kuntosalilla kuntouttaessaan rikki mennyttä polveaan. Palattuaan kentille toisen polvioperaationsa jälkeen hänen pelistään oli mennyt paras terä. Väitän kuitenkin, että kaksi polvioperaatiota vie pelaajan pelistä pahaan terän ennemmin kuin kuntosali.

Eli ei muuta kuin voimaharjoittelun pariin nuoret futarit.

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi