Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

FC Lahti oli pitkäveteinen, mutta niin olivat vastustajatkin

Tarinan mukaan New Yorkissa sijainneen The Improv -komediaklubin omistaja Budd Friedman tapasi lähettää koomikkolegenda Andy Kaufmanin lavalle hiljaisena iltana F. Scott Fitzgeraldin teos Kultahattu kädessään. Andy luki kirjaa, ja näin sali saatiin 15 minuutissa tyhjennettyä.

Myöhemmin Andy Kaufman nähtiin jopa huippusuositussa Saturday Night Livessä Kultahatun kanssa. Tuolloin hieman lyhennetyllä kaavalla.

Elokuvassa Man on the Moon (1999) Jim Carreyn näyttelemä Andy lukee koko teoksen alusta loppuun yleisölle. Lukutuokion päätteeksi yleisössä on enää muutama lähes kuoliaaksi tylsistynyt henkilö ja joku penkilleen nukahtanut. Oli paikalla toki yksi performanssista silminnähden vaikuttunutkin yksilö.

Jostain syystä minulle tuli tuo elokuvan kohtaus mieleeni, pohtiessani kuinka kiteyttäisin FC Lahden kauden 2018. Se oli pitkäveteinen kokonaisuus, jonka kohokohdat nähtiin aikaisessa vaiheessa.

Kauden avauspeli, jossa Lahti iski TPS:n verkkoon peräti kolme maalia sekä voitot vieraissa ja kotona HJK:ta vastaan lämmittivät mieltä. Samoin viime hetken dramaattiset rankkarit Kisapuistossa SJK:ta ja KuPSia vastaan.

Nuo hetket ja tuloksellisesti hyvä alkukausi nostivat toiveita kauden suhteen. Viimeistään heinäkuun kotifiasko Eurooppa-liigan karsinnoissa islantilaista Hafnarfjörduria vastaan sai miettimään, että ehkä tästä ei tulekaan kovin hauskaa.

Eikä tullutkaan. Kuhnurien kauden viimeinen kotivoitto nähtiin IFK Mariehamnia vastaan heinäkuun lopussa. Tämän jälkeen Lahti onnistui voittamaan vain yhden ottelun, kun Ilves kaatui Tampereen Tammelassa lukemin 0–1 lokakuun 21. päivä.

Ei mikään ihme, että iso osa yleisöstä reagoi kauden mittaan kuten Andy Kaufmanin lukiessa Kultahattua, ja katosi paikalta. Kauden viimeisen ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin Kisapuistossa noin 1 000 urheaa.

Vastuun uneliaasta kaudesta kantoi päävalmentaja Toni Korkeakunnas, joka sai potkut ennen kauden päätöstä. On kuitenkin syytä muistaa, että vauhdiltaan verkkaisiin otteluihin vaikuttivat myös vastustajat. Varsinkin Kisapuistossa Kuhnurit tuntuivat pelaavan usein peilikuvaansa vastaan. Veikkausliigassa tyydyttiin nyhjäämään.

Esimerkiksi suomalaisittain kovan rahan seura SJK teki kauden aikana 28 maalia, eli kaksi vähemmän kuin FC Lahti. Kauden aikana nähtiin yhteensä 490 maalia. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että kaudella 2011 jolloin nykyinen sarjajärjestelmä otettiin käyttöön, tehtiin 599 maalia.

Maalinteko ei ole jalkapallossa kaikki kaikessa. Tätä muistetaan korostaa varsinkin silloin, kun maaleja ei synny. Jotain Veikkausliigan pelillisestä suunnasta kertoo kuitenkin se, että nyt tehtiin yli 100 maalia vähemmän kuin 7 vuotta sitten.

Täytyy kuitenkin sanoa, että katselen edelleen enemmin suomalaista jalkapalloa, kuin paikallista kuumiestä lukemassa Kultahattua. Ainakin toistaiseksi.

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi