Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Onko FC Lahti epäonnistunut fuusioseura?

Kun FC Kuusysi ilmoitti reilu viikko sitten siirtyvänsä oman "valkoisen pelaajapolun" kehittämiseen, näkivät fuusiokorppikotkat jo mahdollisen uuden aterian. Koko tämän 22 vuoden ajan, jonka FC Lahti on ollut olemassa, on ollut spekulaatiota sillä kuinka kauan tuo Kuusysin ja Reippaan epäpyhä liitto kestää. Eiväthän fuusiot ole toimineet oikein missään muuallakaan Suomessa. Joku saattoi nähdä, että nyt se Kuusysi sitten otti ja lähti.

On kuitenkin vaikea nähdä Kuusysin päätöksessä FC Lahden kannalta suurta dramatiikkaa. Kuusysi ja Reipas näkyvät FC Lahdessa lähinnä historian osalta. Junioripuoli, johon Kuusysin ilmoitus eniten vaikuttaa, on ollut oma lukunsa.

Viisaat lahtelaiset jalkapallovaikuttajat päättivät jo 90-luvun puolivälissä, ettei junioripuolen tarvitse kärsiä emoseurojen synneistä. FC Lahti ei syntyessään lähtenyt sotkemaan kaupungin junnukuvioita, vaan Kuusysi ja Reipas pitivät sillä saralla asemansa. FC Lahti maksoi kasvattajalle korvauksen, mikäli lahjakas pelaaja nostettiin Kuhnuri-paitaan.

Vasta viitisen vuotta sitten junioripuolella ryhdyttiin luomaan uudenlaista yhteistyötä. Kuusysin ja Reippaan lupaavimpia nuorukaisia kerättiin yhteen, FC Lahti Akatemia -nimen alle. Nyt tilanne koko Kuusysin junioripuolen osalta palaa tietyllä tapaa vanhoihin uomiin, kun Kyykän kaikki juniorit osallistuvat sarjoihin omilla joukkueilla.

FC Lahden perustamisen aikaan saattoi olla olemassa se pelko, että kun Kuusysillä ja Reippaalla on juniorit ja tätä kautta seurayhteisö, niin kuinka käy fuusioseura Lahden, jos vanhat seurat tekevät paluun miesten tasolle.

Näinhän on sittemmin käynyt molempien seurojen osalta. Kuusysi otti City Starsin sarjapaikan Kakkosessa vuonna 2011 ja Reipas seurasi perässä lunastaen Salpausselän Reippaan paikan Kolmosessa, nimellä Lahden Reipas.

Viimeistään tuolloin voitiin todeta historian haamujen pelon hälvenneen. Tilanne ei hetkauttanut FC Lahtea suuntaan eikä toiseen, eikä suuri yleisö kyseenalaistanut fuusioseuran identiteettiä.

Kuusysi oli toki osa seurayhteistyötä koko sen kahden kauden ajan, jonka Kyykkä pelasi miesten Kakkosessa, kunnes joukkueen nimi muutettiin FC Lahti Akatemiaksi, jota Kuusysi aina viime vuoteen saakka hallinnoi.

Kuusysin nyt tekemästä linjauksesta, jossa korostetaan Kyykän omaa pelaajapolkua junioreista edustukseen, liikkuu erilaisia tulkintoja.

Äärimmillään tämän on tulkittu merkitsevän FC Lahden synnyttäneen fuusion purkautumista. Tämän perusteella on jopa ilkuttu koko yli 20 vuotta kestäneen projektin epäonnistuneen.

Olisi mukava kuulla Kuusysiltä tarkempaa tietoa siitä, mitä nyt julki tuotu ja melko paljon tulkinnanvaraa jättävä ilmoitus lopulta merkitsee tulevaisuudelle ja lahtelaiselle seurayhteistyölle.

FC Lahti on kuitenkin tehnyt ja kokenut sen verran paljon, että se voidaan surutta julistaa onnistuneeksi fuusioseuraksi. Tämän päivän linjaukset Kuusysin tai Reippaan taholta eivät muuta sitä seikkaa millään tapaa, olivat ne kuinka dramaattisia tahansa.

Onnistuneen fuusion mittarina ei edes pidä lopulta olla se, että fuusion tehneet seurat katoavat osaksi uutta seuraa ikuisiksi ajoiksi. Tai että koko kaupungin jalkapallotoiminta sulautetaan yhteen junioreita myöten. Näen enemmän järkeä siinä, että onnistunut fuusio mitataan elinvoimaisen ja menestyksekkään elinkaaren myötä.

Nyt europeleihin valmistautuva ja mitalikamppailussa taisteleva FC Lahti alkaa näyttää varmasti juuri sitä, mitä Kuusysin ja Reippaan fuusiosta vastanneet tekijät uudelta seuralta toivoivat.

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi