Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Kauden 2018 avaus: FC Lahti - Menneisyyden haamut

Tulevana sunnuntaina 8. huhtikuuta FC Lahti aloittaa Veikkausliigan kautensa lahtelaisen jalkapallon kehdossa, Kisapuistossa. Ottelu Turun Palloseuraa vastaan on Mustille Kuhnureille Veikkausliigan kauden avaus numero 19. Pitkän linjan lahtelainen jalkapallokannattaja osannee olla odottamatta ottelulta tuloksellista jättipottia.

Lahden saldo Veikkausliiga-avauksista on nimittäin eriskummallisen huono. Tasapeliin on päädytty kuusi kertaa, tappioita on kahdeksan ja voittoja ainoastaa neljä kappaletta. Voitoista 50 prosenttia nähtiin Kuhnurien seurahistorian kahdella ensimmäisellä pääsarjakaudella vuosina 1999 ja 2000. Viimeisin voitto on kaudelta 2012, kun Haka kaatui Hiihtostadionilla lukemin 1-0.

Myös avausottelujen maaliero on lahtelaisesta näkökulmasta huomiota herättävän synkeä: 17 tehtyä maalia ja 30 päästettyä osumaa. Tilastoissa on tosin yksi kabineteissa jälkikäteen muuttunut tulos. Kaudella 2013 Lahti pelasi Rovaniemellä 1-1 tasapelin, mutta pelikiellossa olleen Jussi Länsitalon ottaminen vaihdosta kentälle ottelun viime minuuteilla muutti pelin lopputuloksen RoPSin hyväksi 3-0.

Toni Korkeakunnaksen alaisuudessa Lahti on avannut kaikki neljä kauttaan lukemin 1-1. Otteluissa on ollut nähtävissä liiallistakin varovaisuutta, mutta nyt olosuhteet ovat sellaiset, että kotiyleisö voi toivoa näkevänsä rohkeaa, tilanteita luovaa ja vauhdikasta jalkapalloa. Kentän takia ei ainakaan tarvitse olla varovainen.

Kuhnurit aloittavat ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana kauden kotiyleisön edessä tasaisella kentällä. Kevään muhkurainen ja petollinen nurmi on vaihtunut Kisapuiston uudenkarheaan tekonurmeen. Keinoalustalla Lahti on toki aiemminkin aloittanut kautensa, mutta vieraskentällä vailla kotiyleisön tukea.

Avausottelu on toki vain yksi 33 ottelun sarjassa ja jaossa on sunnuntain jälkeen yhä 96 pistettä. Ottelulla on kuitenkin Kuhnureille erityinen merkitys. Lahti on kauteen lähdettäessä kenties Veikkausliigan suurin kysymysmerkki. Kannattajat voivat aivan yhtä hyvin pureskella kauden loppumetreillä kynsiään putoamispeikkoa peläten tai mitalisijoja himoiten. Merkittäviä muutoksia viime kaudesta kokenut joukkue kaipaa itseluottamusta kohottavaa tulosta heti kauden alkuun.

Korkeakunnaksen Lahdesta puhuttaessa nousee keskustelun keskiöön lähes poikkeuksetta hyökkäyspeli ja maalinteko. Kiinnittäisin kuitenkin kauteen lähdettäessä huomion hyökkäyksen sijaan Lahden puolustukseen ja maalivahtipeliin.

"Syypäänä" Lahden viime kauden onnistumiseen ja Eurooppa-liigan paikan lunastamiseen voidaan nostaa esiin kaksi avaintekijää: Erinomainen maalivahti Alexandr Vasjutin ja loistava topparipari Igor Jovanovic ja Pyry Kärkkäinen. Nyt Vashjutin on vaihtunut makedonialaiseen Damjan Siskovskiin ja Kärkkäinen on poistunut Jovanovicin rinnalta.

FC Lahdessa on nähty kovan luokan maalivahteja, mutta väitän että Vasjutin oli omaa luokkaansa. Helmikuussa joukkueeseen liittynyt makedonialainen vaikutti kauteen valmistavien ottelujen perusteella olevan kelpo torjuja, mutta onko hän Vasjutinin kaltainen vaikeita pelejä joukkueelleen kääntävä tekijä? Tuskin.

Igor Jovanovic oli monen mielestä viime kaudella Veikkausliigan parhaimmistoa toppariosastolla. Mutta kuinka paljon siitä oli vierustoveri Kärkkäisen ansiota?

Väitän että todella paljon. Nyt jännätäänkin kuinka yhteinen sävel Zenitistä lainatun nuoren venäläisen Artem Viatkin kanssa löytyy, vai löytyykö?

Penkiltä löytyy toki lupaava Paavo Voutilainen, mutta jos Jovanovic hiipuu viime kaudesta, niin kuka ottaa puolustuksen johtajan roolin? Kalle Taimi valmistautuu elämänsä kauteen hyvin sujuneiden maaotteluiden siivittämänä, mutta nousevan laitapuolustajan on vaikea johtaa koko puolustuslinjaa.

Ottaako joukkueen kapteeni, Veikkausliigan kaikkien aikojen teräsmies, Mikko Hauhia tarvittaessa topparin paikan ja kasvattaa roolinsa joukkueessa kolossaalisiin mittoihin? Laitapuolustajana pääsääntöisesti nähty Hauhia on vuosien saatossa osoittanut pärjäävänsä hyvin myös puolustuksen keskellä.

Sunnuntaina nähdään minkälaisia vastauksia tämä arvoituksellinen joukkue antaa spekuloijille Kisapuistossa. Itse esittäisin joukkueelle yhden toivomuksen: olkoon lopputulos jotain muuta kuin 1-1 ja saakoon menneisyyden haamut kyytiä voiton myötä.

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi