Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Raimo Sarajärvi - suomifutiksen ärsyttävä isoveli

Sudenkorento pärisee paikalle kaislikon tuolta puolen ja laskeutuu juuri avaamani Buster-lehden päälle. Tökkään sitä hennosti maasta taittamallani ruohonkorrella. Hyönteismaailman fatalisti jatkaa matkaansa mahdollisesti kohti äkillistä kuolemaa, tai hekumallista rakkauden hetkeä. Minä nautin päättymättömästä lapsuuden kesäpäivästä mökillä. Vaan en kauaa...

- Otetaan pilkkukisa, kuuluu tuttu ääni vierestäni, rikkoen rauhallisen loikoiluhetkeni nurmikolla.

Rakas isoveljeni on saapunut paikalle mustavalkoisen supertele-pallon kanssa kikkaillen. Nostan katseeni jännittävästä Super-Mac -tarinasta ja huokaan syvään.

- Ei jaksa, myöhemmin ehkä, vastaan ja jatkan lukemista.
- Niin kun pelkäät, että häviät, toteaa veljeni ja saa aikaan välittömän verenpaineen nousun.
- Ei vaan mulla on tämä Buster kesken.
- Voin tulla soutajaksi, kun lähdet kalaan, jos voitat.

Tilanne on tuttu. Veljeni on ottanut aseeksi kaupan käynnin. Vastaava skenaario on toistunut usein. Panoksen astuessa kuvioihin, on siitä seurannut vain entistä karvaampi tappio. Veljeni ei häviä. Ei minulle. Ei kannata, päätän pysyä vahvana.

- Ei pysty, vastaan topakasti.
- Vedän kaksi ekaa vasurilla.

Nuo sanat työntävät minut reunan yli. Tarjous on liian houkutteleva. Se on tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Ennen kuin huomaankaan, on jo papan kumisaappaat aseteltu tolpiksi ja lippalakki pilkun merkiksi. Minä seison saappaiden välissä, valmiina antamaan kaikkeni. Fiilis on kuin MM-finaalissa.

Luulen että lapsuutensa isoveljen kanssa viettäneet osaavat samaistua kertomukseeni. Isoveljen kyky provosoida ja saada rattaat pyörimään tahtonsa mukaan on taito vertaansa vailla. Kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta voi saada aikaan elämää suuremman kisan. Ja juuri tuo kisailu oli yksi lapsuuteni hienoimmista asioista. En vaihtaisi pois muistoja noista väännöistä mistään hinnasta. Ne olivat tunneryöppyineen upeita hetkiä.

SJK-pomo Raimo Sarajärvi on suomifutiksen isoveli. Itsevarma, kilpailuhenkinen ja ylpeä pohjalainen osaa herättää tunteita ja provosoida muutamalla sanalla. Sarajärvi kiehtoo ja ärsyttää hiljaista hämäläistä omalaatuisella tavalla.

Alkuviikosta Helsingin Sanomat julkaisi Sarajärven haastattelun, jossa seuraomistaja kertoi taannoisesta vauhtisokeudesta ja palaamisesta näyrän tekemisen tielle. Samassa haastattelussa Sarajärvi kertoi, kuinka suomalaisen futiksen suurin ongelma ei ole, että tehdään virheitä, vaan ettei ylipäätään tehdä mitään.

Kommentti ei ollut nöyrä, vaan Sarajärven näköinen. Kymmenisen vuotta kotimaisessa jalkapalloskenessä isolla rahalla jyllännyt lakeuksien jätti ei vaikuta antavan kovin suurta painoarvoa itsestään kaikkensa antaneille seuratoimijoille, omasta pussistaan seuran tappiot kuitanneille mesenaateille ja lukuisille vapaaehtoisille, jotka tekevät ottelutapahtumat mahdollisiksi ja seurojen verkkosivut sisällöltään rikkaiksi.

Tokkopa edes Sarajärven omassa raimomaailmassa PS Kemin voisi odottaa pystyttävän jylhän stadionin tuosta vaan, tai laittavan harjoitusolosuhteet aivan viimeisen päälle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Kemissä tehtäsi mitään. Suomessa sellaiseen ei ole varaa yhdelläkään joukkueella. Tekemättömyys tarkoittaisi vääjäämättä seuran tuhoa.

Sarajärven uholle olisi helppo nauraa. Onhan ison rahan uhoajia nähty suomalaisen jalkapallon huipulla tulevan ja menevän vuosien saatossa. Usein suomifutiksen kova arki ja realiteetit ovat sulkeneet suuret suut melko nopeasti.

Olisi kuitenkin päätöntä nauraa Sarajärvelle. Vaikka viime kaudella Etelä-Pohjanmaalla menikin liian lujaa, niin kymmenisen vuotta projektia eteenpäin vetänyt Sarajärvi on oma lukunsa suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Ei mikään hupiukko.

SJK:n nykytilan taustalla on rahan lisäksi ollut vahva visio ja strategia. Sarajärven julkikuva uhoineen tuntuu sekin olevan tietynlaista strategiaa. Stadin derby HJK:n ja HIFK:n välillä keräsi muutaman vuoden ajan valtavaa mediahuomiota ja toi helsinkiläisseurojen kassaan aimo tukun kahisevaa. Sarajärvi luo kaikella tekemisellään ja puheellaan jännitettä Pohjanmaalle, jotta VPS:n ja SJK:n kohtaamiset nousisivat samalle tasolle Stadin derbyn kanssa.

Suomifutiksen isoveli tekeekin tavoitteensa kanssa hyvää työtä. Pohjanmaan derbyistä voi odottaa tulevalla kaudella sähköistä tapahtumaa. Ja voisin kuvitella, että SJK on odotettu vieras myös muualla Suomessa kauden mittaan. Itse ainakin toivon ja odotan, että FC Lahti lyö Kisapuistossa HJK:n lisäksi SJK:n. Sarajärvi on osannut luoda kilpailuhenkeä. Ja se on suomalaiselle jalkapallolle erittäin hieno asia.

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi