Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Toke ampuu kovilla - syytäkin on

Pertti Virtarannan teoksessa Sana ei sammaloidu - Hämeen vanha kansa muistelee, varoitellaan hämähäkin tappamisesta seuraavaan tapaan: "Kyllähän ne sanovatte että ku hämähäkin tappoo nin tuota, siitä tullee semmosta että ei mänestys se ihmise elämä, vanhaa aikaan nin tuota (sanoivat), että sitä ei soat tappoa, hämähäkkijä. Sen täytyy antoo ollas se o oikein ninkun se kuulus kotielläimii, juu! Kyllä ne sitä vanhat ihmiset sanovatte että se vie onnem pois ihmiseltä joka sen tappoo."

En tiedä onko FC Lahden valmentaja Toni Korkeakunnas ohjeistanut pelaajiaan jättämään kotinurkissa viihtyvät hämähäkit rauhaan, jotta onni olisi myötä kaudella 2018. Taitaa kuitenkin onneksi olla niin, että "Toke" on päättänyt asettaa kovan työnteon vanhan kansan taikauskon edelle.


Talven mittaan pelattujen kauteen valmistavien ottelujen yhteydessä on nähty tavanomaista ankarampaa kieltä julkisesti käyttänyt Toke. Joukkueella on päävalmentajan mukaan ollut heikoimmillaan hälläväliä-asenne. Tekeminen on ollut halutonta, kuritonta ja joukkue on kävellyt puolivaloilla. Toke on useampaan otteeseen tuonut esiin, että sovituista asioista ei ole kentällä pidetty kiinni. Se on kovaa tekstiä, ja tätä verbaalista kasariräiskintää Toke on harrastanut jopa voitokkaiden otteluiden jälkeen.


On kuitenkin hyvä puhua ja syytäkin puhua, kun tietää mistä puhuu. Lahden keskikenttäpelaaja Xhevdet Gela muisteli taannoin FC Lahden verkkosivuilla julkaistussa pelaajan uraa käsittelevässä tekstissä kautta 2015. Kuhnurit pelasivat tuolloin edellisen kerran europelejä ja erityisesti alkukauden ottelut menivät penkin alle.


Gelan mukaan kauden alla tekeminen oli löysää. Tuolloin pelaajat tuntuivat ilmeisesti ajatelleen, että kun kausi lähtee käyntiin niin homma toimii sormien napsautuksesta. Näin ei kuitenkaan käynyt. Ensimmäinen voitto tuli vasta neljännellä kierroksella.


Virheistään oppivana päävalmentajana Toke onkin pitänyt tällä kertaa huolen siitä, että kaikki hänen pelaajistaan tietävät mitä alkukauden otteluissa heiltä vaaditaan. FC Lahti ei ole historiansa aikana juhlinut kauden avauksessa voittoa kuin ani harvoin. Harmillisen usein joukkueen suurin ongelma kauden alkaessa on ainakin katsomoon näyttänyt olevan asenne. Kuhnurit on niin sanotusti jäätynyt lähtötelineisiin ja jää on sulanut vasta kevätauringon ollessa riittävän korkealla.


Aggressiivinen lähestymistapa alkukauden otteluihin on eurokaudella erityisen järkevää. Keskikesän kyläjuhlat ovat vieneet monelta joukkueelta parhaan terän. Esimerkiksi viime kaudella Eurooppa-liigan karsinnoissa ihastuttanut VPS voitti 20.7. pelatun viimeisen europelinsä jälkeen vain yhden ottelun Veikkausliigassa.


Oikein pahasti epäonnistunut alkukausi + europelit = katastrofi nurkan takana. Tämä yhtälö ratkaistaan jo jalkapallopessimismin alkeiskurssilla. Mutta kunnianhimoisena valmentajana Toke varmasti näkee, että Lahdella on tulevalla kaudella mahdollisuus napata viime kaudella sormien välistä lipsahtanut mitali. 

Tähän avain on tasainen suorittaminen ja siihen joukkue nyt selvästi tähtää harjoituskauden korkean vaatimustason myötä.

Saa nähdä kuuluuko Lahden Kisapuistossa sormien napsahdus 8.4. klo 15:00. Vai lähteekö peli sujumaan ihan vain hyvän valmistautumisen myötä?

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi