Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Onnettomat tunarit

Mieleni teki kovasti kirjoittaa tämä suoraan Kekkoselta siteeratun lausahduksen otsikon alle. Päätin kuitenkin viitata edesmenneen kansallismyytin myllykirjeeseen epäsuorasti. Hyvin pitkälti siitä syystä, että käyttämäni termi kuvaa Lahden Kisapuistohanketta pyöritelleitä tahoja paremmin, kuin presidentin alkuperäinen toteamus.

Onnettomia ovat ne tunarit, jotka eivät ymmärtäneet tarttua tilaisuuteen, kun se kultalautasella ojennettiin. Pari vuotta sitten pitkään uinunut unelma lähti jyristen liikkeelle. Tuolloin Urheiluhalliyhdistys ilmoitti monen lahtelaisen iloksi halukkuutensa rakentaa Kisapuiston lähes 60 vuotta pystyssä seisoneen väliaikaiskatsomon tilalle uuden nykyaikaiset vaatimukset täyttävän katsomon.

Onnettomia ovat ne tunarit, jotka ovat sittemmin pallotelleet hankkeen Lahden Tilakeskuksen ja Spatium Oy:n harteille. Urheiluhalliyhdistyksen alkuperäisen ehdotuksen hyväksymisen myötä, seisoisi Kisapuistossa jo katseen kestävä katsomorakennus. Nyt siellä on huomattavan summan maksaneet pikkukatsomo, valot, tekonurmi ja niiden seurana se sama vanha väliaikaiseksi jo aikanaan luvattu oksetus.

Kuinka paljon rahaa on Kisapuiston katsomohankkeeseen mennyt jo nyt parin vuoden aikana? Asian tiimoilta käydyt kokoustamiset, konsultoinnit ynnä muut pohjattomat kaivot ovat tapahtuneet rahalla, jonka olisi aivan hyvin voinut käyttää kaupunkilaisten hyväksi itse katsomoon. Tiettävästi Kisapuistoon tuotu tekonurmi tuli huomattavasti kalliimmaksi kaupungin hankkeena, kuin mitä Urheiluhalliyhdistys oli suunnitelmassaan budjetoinut.

On hyvin vaikea uskoa, että Kisapuistoon saadaan uutta pääkatsomoa koskaan, jos Lahden kaupunki on hankkeessa pääosallisena. Näen symboliikkaa siinä, että sinne minne kaupunki rakennuttaa vauraille uuden hulppean asuinalueen, jätetään kadunmiehelle tuulessa huojuva, vähän palanut, sateensuoja.

Kisapuisto koko Lahden jalkapallopyhätöksi on nykyisellään mahdottoman kuuloinen ajatus. Sellaiseksi se on tehty, kun jo pysäköintipaikat nostetaan ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Missä päin Tampereen keskustaa ovat ne valtavat pysäköintialueet jonne ajan autoni, kun menen katsomaan Veikkausliigaa Tammelaan, tai Suomen jalkapallomaajoukkueen ottelua Ratinaan yhdessä 16 000 muun kanssa?

Annetaan Lahden kaupungin nyt hukata aikakasa rahaa ei minkään rakentamiseen. Todetaan sen jälkeen, että on lahtelaisesta urheiluväestä itsestään kiinni, otetaanko hyppy tähän päivään jotta Lahti olisi tulevaisuudessakin maineensa veroinen urheilukaupunki. Puhun kollektiivisesti urheiluväestä, koska näin olen sen Lahdessa aina kokenut. Yhteinen tahtotila yli lajirajojen on ollut se tekijä, jonka vuoksi Lahdessa on vahvat perinteet urheilun saralla.

Yksityisellä rahalla jalkapallostadionin pääkatsomon rakentaminen ei ole helppo rasti. Mutta missä muussa kaupungissa on Litmasen, Pasasen ja Kolkan kaltaisia persoonia, jotka voitaisiin valjastaa koko Suomen huomion keräävään kampanjaan? Kuinka paljon rahaa saataisiin kasaan esimerkiksi täyden Hiihtiksen vetävällä legendojen tähdistöottelulla?

Onnettomia ovat ne tunarit, jotka eivät ymmärrä, ettei kaupungin puuhastelu johda mihinkään. Ja onnettomia ovat ne tunarit, jotka eivät itse saa mitään aikaiseksi.

Atte Airo

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X