Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Nyt se on virallista, jalkapallo on elämää vakavampaa

Huoltoaseman donitsikahvilan tiskillä istui mietteliään oloinen mies. Elämän tuulet ja sateet näkyivät eroosiona hänen kasvoissaan. Hiukset olivat jo aikaa sitten huuhtoutuneet jätevesien mukana, yhtä lukuunottamatta. Tuota hiusta mies kutsui Allaniksi.

Toisessa kädessä hänellä oli donitsi, toisessa kynä. Kynän alla ruutupaperi, joka makasi puisella tiskillä. Kahvilan neiti tunsi miehen etäisesti. Mies oli hänen isänsä veli ja äitinsä serkku. Epäsosiaalisena ja väliinpitämättömänä luonteena neiti ei ollut ottanut kontaktia mieheen, vaikka tämä oli vieraillut kahvilassa ruutupaperin kera joka ikinen päivä jo kolmen vuoden ajan.

Pitkäksi venähtäneestä edellisillasta johtuen tämä päivä oli erilainen. Neiti esitti yllättävän sosiaalisuuspuuskan vallassa kysymyksen.

- Mitä rustaat Iisakki?

- Tämä perustuu erääseen tapahtumaan urani varrelta.

- Synkkä tarina?

Iisakki katsoi Kaukaisuuteen. Se oli jonkun paikallisen Edefeltin tekemä maalaus, jossa mies istui kahvilassa ja tuijotti seinää tyhjä katse silmissään.

- Muistan sen hetken elävästi. Vannoin selvittäväni kaiken. Tein lupauksen, jota en voinut pitää. En arvannut sen kaiken jäävän viimeiseksi. Viimeiseksi pelikseni.

- Peliksesi?

- Kyllä. Olin erotuomari. Se tilanne oli kimurantti. En ollut varma hakiko numero kuusi kontaktin vai ei. Rangaistuspotku olisi ollut kova tuomio. En vain... en vain pystynyt tekemään päätöstä. Avustava oli suomenruotsalainen. En ymmärtänyt mitä hän sanoi. Minä... murruin. 

- Kuulostaa yliampuvalta. Kuika teksti etenee?

- Hyvin. Olen lähellä läpimurtoa. Luulen että kolmas kirjain tulee aivan lähiviikkoina.

Jalkapallo on juuri näin vakavaa. Ainakin sen perusteella, kuinka tärkeänä videotuomarointia nykypäivänä pidetään. Kesällä pelatussa MM-kisojen esiturnauksessa Maanosaliittojen cupissa tehtiin historiaa, kun videotuomarointi otettiin ensi kertaa käyttöön kansainvälisessä huipputason turnauksessa. 

Saksan ja Italian pääsarjoihin videot toimivat tuomareiden tukena jo tällä kaudella. Espanjassa ja Hollannissa näin tapahtuu ensi kaudesta alkaen. Ensi kesän MM-kisoissa katsellaan myös videoita.

Olen jalkapallon suurkuluttaja, mutta koen olevani myös sen viihdekäyttäjä. Toivon saavani jalkapallo-otteluista irti tunteita. Tieto siitä, että koska tahansa voi tapahtua mitä tahansa, saa minut rähmimään läpi tylsimmänkin keskikastin väännön mistä tahansa jalkapallosarjasta. Tässä odottamattomuudessa tuomari näyttelee melko suurta roolia. Videoiden tarjoama kliinisyys vie pohjaa tuolta viihdearvoa tuovalta roolilta.

Jalkapallo on nyt virallisesti elämää vakavempaa. Siinä ei saa sattua virheitä. Harmi että meidän kaikkien on otettava se jatkossa vastaan vakavana.

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi