Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Huolto kentälle ja peli jatkukoon

Marko Simonovski kaatuu kovan lahtelaisen auringon alla nurmen pintaan näyttävästi kuin kartanon pihapiirin vanha puu. Kun pelaaja kaatuu yleisön edessä, siitä kuuluu ääni. Nuori ja innokas Santeri Hostikka ei tätä ääntä kuitenkaan kuule. Kenties hänellä on vaikkua korvassa, kuten lahtelaisella nuorukaisella kuuluukin olla.

Helsinkiläiset vieraat jäävät odottamaan tuomarin ratkaisua. Oikeudenjakajan katse on tiukka ja mieli kirkas. Hän kostuttaa kielellään huulensa valmiiksi vastaanottamaan pillin tarpeen tullessa. Kokenut viheriöiden nimismies ei kuitenkaan tilannetta hätkähdä ja tekee ratkaisunsa rauhassa. Peli jatkukoon ja huoltajat kentän laidalla pysyköön, on hänen järkähtämätön päätöksensä.

Päätöstä seuraa tapahtumien ketju, jota puidaan vielä pitkään ottelun tauottua. Vierailijat jäävät arpomaan tilannetta puolustuslinjan tuntumassa. Stadilainen yritys olla kohtelias näyttää kömpelöltä. Hostikka ei jää sen enempää pohtimaan pääkaupunkilaista sielunmaisemaa, vaan juoksee palloon kuin erään lahtelaisen kortteliliigalegendan koira.

Santeri Hostikalle tyypilliseen tapaan hän tekee pallon kanssa jotain maagista. Pitkän kuljetuksen jälkeen hän nostaa pallon näppärästi hölmistyneen maalivahdin yli. Tämän jälkeen helsinkiläiset ovat kamalan vihaisia.

Hostikka sai roiston maineen syyttä suotta. Vastuu pelin poikki laittamisesta pelaajan loukkaannuttua on tänä päivänä yksin tuomarilla. Niin sanottu "reilu peli" on ajatuksena kaunis, mutta loppujen lopuksi hyvin epäselvä konsepti. Onkin mukavan yksinkertaista, että juuri tuomari ratkaisee onko pelaajan loukkaantuminen akuutti vai ei.

Tai se olisi mukavan yksinkertaista, jos pelaajat itse sisäistäisivät tämän toimintamallin. Itse koen pelaajien maassa makoilun ja sitä seuraavat pelikatkot nykyjalkapallon suurimpana pelillisenä ongelmana. On hyvä, että tuomarin roolia tilanteissa on korostettu, mutta se ei sinänsä ole ratkaissut tilanteiden problematiikkaa.

Akuutteja huoltotoimenpiteitä vaativia loukkaantumisia tapahtuu jalkapallo-ottelussa lopulta harvoin. Sen sijaan mielenosoituksia kierimisiä, teatraalisia välikuolemia ja hetken kipukohtauksia nähdään pääsarjatasoilla kautta maailman useita per ottelu.

Ongelmallisinta on, että pelaajat osaavat käyttää "loukkaantumisia" joukkueensa edun ajamiseen. Vastustajan pallonhallintajakso ja paine saadaan hetkellisesti purettua huoltojoukkojen tehdessä analyysiä olemattomasta vaivasta. Ajanpeluun ABC:n A on loukkaantumisen liioittelu. Fiksuimmat saattavat pelata vastustajan vaarallisen vastahyökkäyksen pois tuskan huudolla ja maahan kaatumisella.

Ongelmaan olisi olemassa simppeli lääke. Mitä jos peliä ei katkaistaisi lainkaan? Mitä jos huoltojoukot saisivat tulla kentälle pelin ollessa käynnissä? Näin toimitaan esimerkiksi rugbyn maailmassa, eikä peli tunnu kärsivän hultojoukkojen ajoittaisesta kentällä käynnistä.

Toki tuomarilla tulee olla oikeus keskeyttää peli esimerkiksi päähän kohdistuneen iskun seurauksena ja antaa huoltajille työrauha vakavissa tilanteissa. Pelaajien oman turvallisuuden kannalta olisi kuitenkin jopa parempi, jos huoltajat saisivat tulla kentälle välittömästi loukkaantumisen sattuessa. Esimerkiksi kylmää olisi tietyissä tapauksissa tärkeä saada heti. Nykyisellään huollon saapuminen kestää kaikissa tapauksissa melko kauan.

Loukkaantumiset sattuvat harvoin alueilla, jossa huoltojoukkojen läsnäolo vaikuttaisi pelin kulkuun. Mikäli tällainen tyyli toimii rugbyn kaltaisessa lajissa, niin miksipä ei jalkapallossa? Pelille tästä olisi suuri hyöty. Myös katsojat olisivat tyytyväisiä, kun ylimääräiset pelikatkot vähenisivät radikaalisti. Luulen että myös "loukkaantumiset" loistaisivat poissaolollaan. Eikä tulevaisuuden santerihostikoidenkaan tarvitsisi saada vihoja niskoilleen syyttä suotta.

Atte Airo
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi