Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Vaihtopenkki

Maaliviivateknologia – Valioliigakauden suurin floppi

Valioliigassa otettiin täksi kaudeksi käyttöön niin sanottu maaliviivateknologia. Aina kun pallo ylittää maaliviivan, saa erotuomari värinällä varustettuun rannekelloonsa siitä tiedon. Uudistus maksoi jokaiselle Valioliigaseuralle noin 300 000 euroa.

Epäselvät maalitilanteet eivät viime vuosina ole olleet tilanteita, joissa tuomari olisi hyväksynyt maaliksi tilanteen, jossa pallo ei ole ylittänyt maaliviivaa. Ongelmallisia ovat olleet tapaukset, joissa pallo on juuri ja juuri käynyt maalin sisällä, mutta tullut syystä tai toisesta samoin tein takaisin ulos. Näitä tilanteita ei ole tällä kaudella Valioliigassa ollut vielä yhden yhtäkään.

Kaudella 2012 - 2013 Valioliigassa oli 33 epäselvää maalitilannetta. Näistä olisi maaliviivateknologian avulla muutettu 3. Ne olivat kaikki edellä mainitsemani kaltaisia tilanteita. Valioliigassa pelataan kauden aikana 380 ottelua. Viime kaudella noissa 380 ottelussa mätettiin 2 224 maalia.

Jalkapallo on laji, jossa tapahtuu jatkuvaa evoluutiota. Tämä johtuu siitä, että jalkapallossa on niin paljon muuttuvia tekijöitä. Pelaajat, joukkueiden taktiset kuviot, pallot, kengät, kenttien kunto ja silloin tällöin jopa alustan materiaali muuttuvat.

Lajin profiilin jatkuva muuttuminen vaatii sääntöuudistuksia. Monelle tulee ensimmäisenä mieleen sääntöuudistus, joka tehtiin 90-luvulla. Tällöin päätettiin, ettei maalivahti saa ottaa palloa käsiinsä, mikäli oman joukkueen pelaaja sen hänelle jalallaan tarkoituksenmukaisesti toimittaa. Näin suuria sääntöuudistuksia kuitenkin tehdään todella harvoin.

Puhutaankin ennemmin tuomarilinjan muutoksista. Rangaistusalueella tapahtuvat puolustavan joukkueen käsivirheet ovat esimerkiksi olleet viime vuosina tuomarien suurennuslasin alla. Yhä harvemmin näemme pallon vietävän rangaistuspisteelle käsivirheen seurauksena. Tämä johtuu siitä, että jalkapallo on nopeutunut viimeisen 10 - 15 vuoden aikana aivan valtavasti.

Peli on myös siirtynyt entistä lähemmäs puolustavan joukkueen maalia. Kädenkorkuisia syöttöjä, laukausyrityksiä ja kimmokkeita tapahtuu rangaistusalueella todella paljon. Käsivirheet ovat siis väistämättömiä, ja niistä yritetään nykyään erotella tilanteet, joissa pallo hakeutuu käteen, ja ne joissa käsi hakeutuu palloon. Se on järkevää.

Maaliviivateknologia ei ole merkittävä uudistus, mikäli ajatellaan yksittäistä jalkapallo-ottelua. Sitä tarvitaan jotakuinkin yhtä harvoin, kuin meikäläisen tarvitsee tuuletella kortteliliigamaalia.  Se on kuitenkin äärimmäisen merkittävä uudistus, mikäli ajatellaan jalkapalloa lajina. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin useissa lähteissä mainitaan, ei maaliviivateknologia ole sääntöuudistus. Se on peliin tuotu uusi elementti.  Voisin jopa väittää, että vastaavanlainen uudistus nähtiin viimeksi noin 122 vuotta sitten, kun maaleihin päätettiin ripustaa verkot. Maaliviivateknologia on jopa poikkeuksellinen uudistus, sillä erotuomari ei enää ole yksin päävastuussa kaikkien tuomioden jakamisessa.

En ole innoissani tästä uudistuksesta. Se vaarantaa jalkapallossa paljon puhutun tunteen. Tästä saatiin esimerkki, kun Chelsean Frank Lampard niittasi pallon yläriman kautta maaliviivan tuntumaan. Chelsean manageri Jose Mourinho oli jo tuttuun tapaansa protestoida tilannetta, kunnes ilmeisesti muisti teknologian. Tilanne oli kieltämättä hupaisa ja Mourinhoakin nauratti, mutta olin silti surullinen. Jotain olennaista jäi pois. ”The Special One”, joka on tunnettu jatkuvasta ja kiihkeästä protestoinnistaan oli kuin kastraation läpikäynyt kollikissa.

Siitä huolimatta, ettei maaliviivateknologia ole osoittautunut merkittävästi peliin vaikuttavaksi tekijäksi, on sen perään muualla Euroopassa tämän kauden aikana jo huudeltu. Saksan Bundesligassa nimittäin nähtiin erikoinen tilanne, jossa Bayer Leverkusenin Stefan Kießling puskin pallon sivuverkon läpi maaliin. Erotuomari hyväksyi maalin, sillä hän ei nähnyt tilannetta oikein.

Maali aiheutti asiaankuuluvan kohun, jonka keskellä maaliviivateknologia nousi luonnollisesti esiin. Kenttämestarin ja tuomarien tehtäviin kuuluu tarkistaa maaliverkot ennen peliä. Tässä ilmeisesti tällä kertaa tapahtui harvinainen epäonnistuminen. Siispä saksalaiset olisivat valmiita maksamaan yhteensä noin 5 400 000 euroa, jottei vastaava pääse toistumaan.

Maaliviivateknologian toimivuus tarkastetaan ennen jokaista ottelua, aivan kuten maaliverkotkin. Jos maaliverkot voivat kuitenkin pettää, niin miksei teknologia? Vai onko maaliviivateknologia kuin Titanic, joka siis ei voinut upota?


Atte Airo
atteairo@hotmail.com

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Vaihtopenkki

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi