Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terhi Kangas

Kolumni

Kolumni: Näin pienyrittäjä latasi valtavat odotukset lomaviikkoon ja laskelmoi rentoutuvansa

Ovathan aivot varmasti täydellisesti narikassa? Varastoituuko nyt jokainen jumalainen auringonsäde mieleni sopukoihin pitkän pimeän varalle? En kai vain puolella ajatuksellakaan lipsahda työasioihin? Päivä lyhenee jo! Kohta on kaamos! Lataudu hyvä ihminen, lataudu!

Narautin itseni rentoutumissuorittamisesta reilu viikko sitten Vierumäellä. Pienyrittäjänä olen tänä(kin) kesänä pätkälomailija. Kuukauden yhtäjaksoinen irtiotto ei ole mahdollinen. Niinpä olin ladannut valtavasti odotuksia heinäkuiseen aktiivilomaviikkoon paikassa, jossa koko perheemme todistettavasti viihtyy.

Päätin kruunata viimeisen kokonaisen lomapäivän idyllisimmällä mahdollisella tavalla. Luontopolun maisemat ovat niin henkeäsalpaavan kauniit, että pelkästään niitä muistelemalla selätettäisiin vähintään yksi kokonainen kaamosviikko marraskuussa. Aurinkokin pilkisteli pilvien takaa, joten suunnitelmassani ei ollut pienintäkään aukkoa: ei muuta kuin trendikkäästi polkujuoksemaan. Tästä nauttii sekä ruumis että sielu!

Vaan eipä aikaakaan, kun ensimmäinen käärme luikerteli paratiisini ja muistutti, että pienikin voi olla vaikutusvaltainen. Paarma. Se siitä maisemien ja omien ajatusten äärelle pysähtymisestä osana nautiskelulenkkiäni.

Yritin epätoivoisesti kiihdyttää juoksuvauhtia, josko vaikka paarmaa alkaisi jossain kohtaa homma hapottaa. Mutta maitohapot kertyivät harjujen nousuissa vain omiin jalkoihini. Kiihdyttelin, yritin harhauttaa, huidoin, huusin ja lopulta kirosinkin, mutta mikään ei auttanut. Paarma kiersi sinnikkäästi ympärilläni ja surisi korvaani sillä sietämättömällä tavalla, jonka vain paarma taitaa.

Jossain kohtaa lenkkiä huomasin, etten ollut enää aikoihin nähnyt luontopolun viittoja. Olin lähtenyt polkujuoksulleni rehvakkaasti ilman karttaa ja kännykkää, sillä koko perheen iloksi tarkoitetulta luontopolulta on varmasti mahdoton eksyä. Vajaan seitsemän kilometrin lenkille tuli lopulta mittaa lähes yksitoista kilometriä. Hölkkäsin hutiin kolmesti. Kiukutti, hermostutti ja kuntokin loppui paarmakiihdytysten myötä haastavassa maastossa. Oli turha tekohengittää mielikuvaa energisoivasta mindfulness-lenkistä postikorttimaisemissa. Instagramiin sellaisen olisi ehkä voinut lavastaa, mutta totta se ei ollut.

Tärisevin jaloin takaisin mökkiin raahustaessani tajusin, että lenkkiini tiivistyi oikeastaan koko kulunut viikko: lasten kanssa lomaillessa harva asia menee prikulleen käsikirjoituksen mukaan. Ja miksi menisikään? Ei Kiljusen herrasväki ala yhtäkkiä käyttäytyä kuin Ruotsin hovin kuninkaalliset vain siksi, että äidillä on heinäkuun ainoa lomaviikko. Jos lapsella on uhmaikä, hänellä on uhmaikä myös viiden tähden hotellissa paratiisisaarella. Tämä totuus taitaa meiltä aikuisilta toisinaan unohtua, kun yritämme maksimoida loman rentouttavan vaikutuksen. Suorittamalla rentoutumista vähemmän laskelmoidusti ja tavoitteellisesti rentoutuu todennäköisesti huomattavasti paremmin.

Terhi Kangas

Kirjoittaja on lahtelainen viestintä- ja markkinointialan yrittäjä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Terhi Kangas

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi