Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päivi Rämö
Päivi
Rämö
marttaminia@luukku.com

Hoitoavustaja Tellervoa jäivät kaipaamaan kaikki paitsi päättäjät

Olipa kerran vanhainkoti, jossa väki viihtyi ja jonka pidetyin hoitoavustaja oli Tellervo.

Tellervo oli lämminsydäminen ja hyvin pätevä. Hän yöpyi talossa ja nukkui toinen korva hereillä. Kun joku muori pyrki aamulypsylle yökolmelta, valpas hoitaja hypähti jaloilleen ja meni kutsumaan yökön hätiin. Jos vaari ikävöi koiravainaataan itkun kanssa, Tellervo meni viereen ja antoi vanhuksen silitellä päätään. Unen tultua hoitaja siirtyi toisen alakuloisen asukkaan luokse.

Tellervo oli perehtynyt myös saattohoitoon. Hän vaistosi, milloin lempeä noutaja oli tulossa, ja meni lähtijän lähelle. Muut hoitajat tulivat ja menivät omien kiireittensä mukaan, mutta Tellervo pysyi läsnä loppuun saakka. Jos paikalla oli muita ihmisiä, Tellervo jätti heidät avaamaan ikkunan, sytyttämään kynttilän ja tekemään käytännön toimet. Häntä kaivattiin jo toisaalla.

Tellervo puursi hoitotyössä melkein kahdeksantoista vuotta. Kun tuonen viita kutsui häntä itseään, taloon tuli suru ja hätä. Iltaisin kuului voihketta ja valitusta.

– Tellervooo? Lonkkaa särkee, miksei Tellervo lämmitä!

Kunnan viranhaltijoille lähetettiin nöyrä anomus.

”Vanhainkodin lemmikkikissa on kuollut, ja kaipaamaan jäivät kaikki asukkaat sekä henkilökunta. Anomme lupaa uuden kissan ottamiseen. Pennun saamme ilmaiseksi, mutta pyydämme pientä määrärahaa sen ruokaan ja rokotuksiin.”

Kunnasta tuli vihainen puhelu. Vai kissa! Etova peto! Kynsii vanhukset verille, kuseksii tohveleihin, tuo raatoja nurkkiin ja syyhyn koko väelle. Vielä rahaa sellaiselle! Pthyi, pthyi! Hävetkää!

Johtajatar selitti turhaan itku kurkussa, että jos rahaa ei tulisi, henkilökunta kyllä sitoutuisi ruokkimaan kissan ja omaiset maksaisivat yhdessä eläinlääkärin laskut. Koko laitos ja sitä ympäröivä kylä olivat tuohduksissaan. Viikkohartautta pitävä pappi lainasi kirjailija L. M. Montgomerya:

- Ihmiset, jotka eivät pidä kissoista, näyttävät aina ajattelevan, että on jokin erikoinen hyve olla pitämättä niistä.

Kissan ottaminen kiellettiin ehdottomasti. Se olisi epähygieenistä ja vastoin kaikkia hoitosuosituksia. Terveystarkastaja alkaisi käydä vakoilemassa, ettei kattia hyysättäisi salassa.

Kunnan päättäjien tylyillä toimenpiteillä oli pian näkyviä seurauksia. Vanhukset alkoivat tarvita lisää uni- ja verenpainelääkkeitä. Ruoka ei maistunut enää kaikille, kun Tellervo ei näyttänyt esimerkkiä reippaasta syömisestä. Terveystarkastaja kävi viikoittain kiukuttelemassa, sillä muutakin tekemistä olisi ollut. Keittäjätär pyörtyi pataansa, kun tiskipöydällä vipelsi hiiri.

Vastoinkäymiset lisääntyivät, kunnes kunnanisät kyllästyivät vanhainkodin väen nitinään ja natinaan ja myivät koko höskän asukkaineen ja työntekijöineen ylikansalliselle toimijalle.

Sen pituinen se; suunnilleen kissan mahanalusvillan mittainen.

Kirjoittaja on hollolalainen pakinoitsija. marttaminia@luukku.com

Päivi Rämö
marttaminia@luukku.com
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Päivi Rämö

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi