Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päivi Rämö
Päivi
Rämö
marttaminia@luukku.com

Kolumnisti: Jaetaan Suomi aamu- ja iltaunisten etupiireihin

Kuva: ESS

Isävainaani oli aamuvirkku mies, joka nousi kesämökilläkin sianpieremän aikaan ja kävi heti työntouhuun. Naapurit taas kukkuivat kaljapäissään ehtookelloilta auringonnousuun. Kuutamossa soi haitari nuotin vierestä, ja kakofoninen sekakuoro hoilasi ”Läämpöni, leeempeni aaannan…”

Yönvieton jälkeen naapureita olisi makoittanut pitkälle päivään. Pätkittäin nukkunut isäni heräsi puoli seitsemältä, keitti kahvit ja lähti pihatöihin. Muutama kivi piti vääntää tieltä. Sitä ennen rautakanget ja lapiot tuli kunnostaa.

Oletteko sattunut olemaan lähettyvillä, kun metalliesineitä teroitetaan hiomalaikalla? Jos ette, ette tiedä metelistä mitään.

Kun kapineet olivat reilassa, ne nakattiin kottikärryihin. Oletteko kuullut, miten sanoo rautakanki, kun se pudotetaan metrin korkeudelta metallikoppaan?

Ennen puolta kahdeksaa oli kärrykuormallinen kolisteltu töyssyiselle tielle ja ensimmäinen kivi väännetty paikaltaan. Sekakuoron kontratenori pisti päänsä esiin pesästään ja uskaltautui ulkohuoneeseen. Ohimennen hän nyökkäsi ja totesi haukotellen:

- Aikaisinpa aloitat toimet.

- Kun kello lyö seitsemän, työmaa käynnistyy, isäni vastasi.

- Minä en ole kesälomalla.

Ei siinä tapeltu, koska naapuri oli aivan liian väsynyt sellaiseen, mutta kyräiltiin kumminkin puolin ja toisin kaikki ne kesäpäivät, jotka rinnakkain eleltiin. Viisaimmat oppivat käyttämään korvatulppia.

Ihmiset ovat erilaisia, ja kovin vaikeaa on koulia erilaisesta toisenlaista. Ei ole kellonaikaa, jolloin kaikki ovat hereillä ja viheltelevät iloisesti askareissaan. On minunkin huonekunnassani henkilö, jolle olen lauleskellut: ”Lapsonen, jo aamupuurollesi käy ennen kuin uus´ ilta hämärtyy…”

Olen pohdiskellut probleemaa ja päätynyt ratkaisuun: jaetaan Suomi aamu- ja iltaunisten etupiireihin. Aloitetaan kokeilu Lahdesta!

Jalkaranta olkoon aamuvirkkula, Metsäkangas iltapainotteinen; Renkomäessä herättäisiin, kun Kiveriössä ja Metsäpellossa vasta kiipeillään yöpuihin. Jos Laune olisi aamupainotteinen, Liipolassa saisi nukkua herroiksi. Keskusta pitää kaiketi jakaa kortteli kerrallaan. Tiemestari pääsisi helpoille päiville, kun Ahtialassa saisi aurata yön lumet pois aamuyöllä, mutta Pirttiharjua ei tarvitsisi kunnostaa ennen kuin lounasajan lähetessä. Aamuruuhkat olisivat muisto vain.

Koulujen tilaongelmat ratkeaisivat vuoroluvulla: puolet oppilaista iltavuoroon, puolet yövuoroon. Aamuhan ei tunnetusti ole hyvää aikaa opinnoille.

- Miksi aina pitää lähteä kouluun ennen heräämistä, voihkii muuan sukulaistyttönikin vuodesta toiseen, vaikka on sentään koulunsa rehtori ja täyttää ensi vuonna viisikymmentä. Tästä suunnitelmastani, jos se ehtii toteutua, hän ilahtunee määrättömästi.

Kirjoittaja asuu maalla, marttailee lämpimikseen, puhuu työkseen ja kirjoittaa lystikseen.

marttaminia@luukku.com

Päivi Rämö
marttaminia@luukku.com
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Päivi Rämö

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi