Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Lasten saaminen ei ole kenenkään kansalaisvelvollisuus

"Tunsin itseni kokonaiseksi naiseksi vasta saatuani lapsia", nainen kertoo lehdessä.

"Lapsen kasvun seuraaminen on elämässä uskomaton seikkailu", toinen naistenlehti lempeästi patistelee nyt, kun syntyvyys on Suomessa jyrkässä laskussa. Turha Prisma-arkea on pelätä!

Naisen roolia äitinä ylistetään edelleen. Raskaus- ja sektioarvista kuule puhuttavan äitien "kunniamerkkeinä". Äitiyden ajatellaan myös kehittävän naisen luonnetta suotuisaan suuntaan, tekevän hänet kypsemmäksi ja vähemmän itsekkääksi. Huolehtivaisuus nähdään mieluusti nimenomaan naisten ominaispiirteenä. Perheenjäsenten voi olla vaikea nähdä naista muuna kuin ensisijaisesti äitinä. Tästä kertoo esimerkiksi eteläkorealaisen Kyung-sook Shinin ajatuksia herättävä romaani Pidä huolta äidistä.

Me naiset saatamme itsekin korostaa, kuinka olemme äiteinä saaneet lisää kärsivällisyyttä ja roppakaupalla organisointi- sekä johtamiskykyä. Näitä taitoja tosin voi aivan hyvin kehittää ilman lapsiakin – puhutaan ääneen siitäkin.

Vapaaehtoinen lapsettomuus on lisääntynyt Suomessa. Silti nainen, joka ei halua lapsia, helposti joutuu puolustelemaan valintaansa.

Myös julkinen puhe lapsettomana elämisestä rajautuu usein kipeisiin tarinoihin tilanteista, joissa jälkikasvua ei ole toiveista huolimatta saatu. Nykyisin ollaan myös yleisesti huolissaan veronmaksajien riittävyydestä tulevaisuudessa, vaikkei ketään voi synnyttää maailmaan maksajaksi. Kaikista ei sellaista edes koskaan tule.

Lasten toivominen ja saaminen ei ole kenenkään kansalaisvelvollisuus. Vapaaehtoisen lapsettomuuden syiden tiedustelu ei kuulu muille. Ei minultakaan ole koskaan kysytty, miksi olen vapaaehtoisesti synnyttänyt kaksi lasta. Äiti-ihmiseksi ryhtymiseni on sen sijaan hyväksytty varauksettomasti.

On monia muitakin tapoja osallistua maailman eteenpäin viemiseen kuin omien lasten kasvattaminen. Työ voi olla yksi sellainen. Naisen täytyy elää omannäköistään elämää ja tavoitella rohkeasti päämääriä, jotka eivät välttämättä liity kasvattamiseen ja huolehtimiseen.

Lapsia riittää hellittäviksi kaikille heitä kaipaaville – voit osallistua heidän elämäänsä sukulaistätinä tai -setänä, kummina tai vapaaehtoisena. Lisäksi on olemassa paljon kaikenikäisiä yksinäisiä, jotka tarvitsevat toista ihmistä.

Vapaaehtoisesta lapsettomuudesta kuulee liian harvoin puhuttavan yhtä normaalina valintana kuin vanhemmuudesta. Kannatettavaksi asiaksi se muuttuu korkeintaan ilmastonmuutoskeskustelun yhteydessä. Silloinkin puhe kääntyy kylmästi lukuihin, hiilijalanjälkien vähentymiseen.

Tarvitsemme enemmän positiivista puhetta erilaisia elämänvalintoja tehneistä naisista.

On jo aika laajentaa kuvaa siitä, miten monin tavoin ihminen voi elää hyvää, merkityksellistä ja kokonaista elämää.

Uusien ihmisten täytyy saada syntyä vähemmän ahtaaseen maailmaan.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.
mila.teras@gmail.com

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi