Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Pienten kirjastojen säilyttäminen on myös ympäristöteko

Lahdessa on vuosien varrella yritetty lakkauttaa milloin mitäkin pientä kirjastoa. Joskus jokin niistä on onnistuttukin sulkemaan kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta. Tänä syksynä lakkautusuhan alle joutunut Jalkarannan kirjasto saanee onneksi pitää ovensa auki.

Lahti on pyrkimässä monin tavoin ympäristöystävällisemmäksi kaupungiksi. Se tavoittelee jopa European Green Capital -palkintoa.

Tavoitteeseen sopii hyvin lähikirjastojen aseman vahvistaminen. Kirjojen kautta pääsee nimittäin reissaamaan minne vain. Niihinkin maailmoihin, joita ei ole kartalla. Kirjojen kanssa ei tarvita jatkuvaa ilmastoa kuormittavaa matkustamista.

Kirjastojen pitää olla myös autottomien ja lasten sekä nuorten ulottuvilla. Kirjaston täytyy olla lähellä niitä lapsia, joiden vanhemmat eivät varta vasten kuljeta heitä kirjojen äärelle. Se on perustavanlaatuinen satsaus tasa-arvoon ja demokratiaan.

Tiedetään, että vanhempien koulutustaso periytyy helposti. Sosiaalisesti heikommassa asemassa olevat lapset voivat kuitenkin kuroa eroa paremmat kortit saaneisiin juuri lukemalla.

Kirjaston olemassaolo ei ole mikään pikkujuttu. Tutkimusten mukaan jo se, että kotona on kirjahylly, näkyy ihmisessä läpi elämän. Vanhempien koulutustausta ja varakkuus ovat tässä merkityksettömiä.

Kotikirjasto vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen jo silloin, kun hän ei osaa vielä lukea. Kirjoille altistuneen kyky hahmottaa matematiikkaa ja digiasioita vahvistuvat.

Kirjahyllyn suojissa varttunut saa eliniäkseen keskimääräistä paremman kyvyn ymmärtää lukemaansa. Taito pysyy myös aikuisena, vaikka ihminen ei silloin lukisikaan ahkerasti.

Koska kirjahylly ei ole enää joka kodissa riittävän trendikäs sisustuselementti, kirjojen pitää loistaa julkisissa tiloissa. Kirjastojen täytyy olla osa kaikkien ihmisten arkea. Ne eivät saa olla mitään harvojen asiaan vihkiytyneiden herkuttelupaikkoja.

Kun aikuiset osoittavat kunnioittavansa kirjoja ja kirjastoja, myös lapset oppivat pitämään kirjallisuutta arvossa.

Itse pääsin lapsena helposti lähellä olevaan kirjastoon. Myös ajantasainen koulukirjasto kuului vielä 1980-luvulla itseään kunnioittavan koulun tiloihin. Kun ympäristö näin henki arvostusta kirjoja kohtaan, oli helppo itsekin oppia rakastamaan lukemista. Nuorten lukutaidon kohentamiseen tarvitaan juuri tämänkaltaisia tekoja.

Kirjastot ovat edullinen sijoitus paitsi vihreään, myös kaikin puolin fiksumpaan tulevaisuuteen. Kirjakeitaiden avulla panostetaan tulevien sukupolvien kielen kehitykseen, oppimisen taitoihin, mielikuvittelun kykyyn ja itsetuntemuksen sekä toisten ymmärtämisen vahvistumiseen. Kirjojen lukija pärjää paremmin muiden ihmisten kanssa, yhteiskunnassa ja elämässä ylipäänsä. Unohtaa ei pidä jatkuvasti yleistyneiden muistisairauksienkaan ehkäisyä.

Siksi toivon hartaasti, että ensi syksynä yksikään kirjasto ei joudu Lahdessa lakkautusuhan alle.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi