Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Puutarha hoitaa tarhuriaan enemmän kuin tarhuri sitä

Muuttaessamme Orimattilaan 13 vuotta sitten saimme mieheni kanssa hoitaaksemme ison pihan. Puuhaa tontilla olisi jatkuvasti.

Mutta vaikka kuinka raivaisimme, leikkaisimme ja kitkisimme, lopulta emme hallitse puutarhaa. Kasvit yllättävät, ne ovat kurittomia. Ne iskevät meille silmää pihan laidalta kadottuaan ensin samalta paikalta vuosiksi. Maassa rehottavat lajit, joita emme alun perin toivottaneet tervetulleiksi, mutta joiden kauneuden pystyn kyllä nyt näkemään.

Monet meistä ovat kasvaneet ajatukseen, jonka mukaan mitään kaunista – kuten puutarhaa – ei saa ilman kovaa työtä. Niinpä käynnistämme ruohonleikkurimme yhä uudestaan. Tai ainakin tunnemme huonoa omatuntoa vähemmän puunatusta pihasta.

Onneksi luin puutarhalehdestä wabi-sabista. Se tarkoittaa ikivanhaa japanilaista, zen-buddhalaiseen filosofiaan pohjautuvaa estetiikkaa. Wabi-sabi korostaa yksinkertaisen, vaatimattoman ja keskeneräisen kauneutta. Puutarhankaan ei näin ollen tarvitse olla täydelliseksi viilattu. Wabi-sabi näkee pelkistetyn, vanhan ja rosoisen arvon.

Puutarha on kuin maalaus, joka jatkuvasti muuttuu.

Puutarha on kuin maalaus, joka jatkuvasti muuttuu. Tässä taulussa värien suunnittelu on kuitenkin ajanhukkaa, sillä kaikki värit luonnossa sointuvat kauniisti toisiinsa.

Silloin, kun emme ole jaksaneet kitkeä riittävän tarmokkaasti, puutarha on usein yllättänyt ihmisensä avokätisesti: Tuomi on kasvanut pihalle alkukesän kuningattareksi. Metsänreunaan on läikähtänyt yksitoikkoista nurmikkoa herkempi niityn alku. Sammal on ottanut arvokkaasti lisää tilaa.

Wabi-sabi muistuttaa siitä, että puutarhan ei kuulu muuttua työleiriksi. Sen tärkeintä hoitoa on pihan ihmettely, siellä kiertely ja katselu. Yksinkertaisinkin piha on täynnä yksityiskohtia, jotka muistuttavat maanpäällisen ja -alaisen kaikkeuden ihmeellisyydestä ja arvosta.

Rento ote puutarhaan on myös ekologinen valinta. Vanhat, patinoituneet kalusteet käyvät. Kasvien kehdossa ei tarvita myrkyllisiä torjunta-aineita. Bensiinikäyttöisten ruohonleikkureiden jatkuva käyttö tuottaa turhia päästöjä. Ympäristön suojelemiseksi tämänkaltaiset, vähäisiltäkin tuntuvat teot ovat tärkeitä.

Vähemmän hoidettu puutarha on myös turvapaikka monille eläimille kuten linnuille ja perhosille.

Biologinen monimuotoisuus lisääntyy.

Huolettomalle puutarhurille jää myös aikaa nauttimiseen. Puutarha saa hoitaa tarhuriaan enemmän kuin tarhuri sitä.

Joskus mielen voi vallata tunne, että mikään maailmassa ei riitä. Pitäisi saavuttaa aina vain jotakin enemmän ja jotakin parempaa.

Pihalla kaartuva kutsumaton korsi tai lahoava raparperinlehti kertovat kuitenkin elämän arvokkuudesta sellaisenaan.

Puutarhan sydän lyö perhosen nousuna ja maahan putoavana, kesäpäivien leimaamana lehtenä. Vasta näin vuosien kuluttua olen alkanut vähitellen kuulla tuota hiljaista sykettä: elämä on arvokas juuri keskeneräisenä, hetkittäisen kuluvana, rosoisena.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi