Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Kaikki naiset älkööt valitko tapettimallia

"Sinun pitää tietää kaikki, koska olet ollut jo 13 vuotta äiti!" tytär tokaisi pastakattilan äärellä.

Olen ruoanlaitossa hieman suurpiirteinen, ja lapsi oli koulussa oppinut pastankeitosta paljon enemmän kuin äidiltään.

Jäin miettimään tyttäreni sanoja. Olenko tullut antaneeksi lapselleni mallin äidistä, jonka pitäisi tietää kotona kaikki? Vai mistä moinen naisen malli kumpuaa?

Omassa ympäristössämme naiset toden totta vastaavat suurelta osin lasten vaatehankinnoista, yhteydenpidosta kouluun ja kavereiden vanhempiin. Äidit organisoivat koulun varainkeruut ja leipovat myyjäisiin mokkapalat.

Maanantaina vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. "Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä", totesi Canth yli sata vuotta sitten. Sama kehotus voisi kuulua nyt: "Kaikki naiset älkööt jääkö pidemmille hoitovapaille kuin miehet." Tai: "Kaikki naiset älkööt osallistuko keittiön tarve-esineiden tuote-esittelyihin." Ja: "Kaikki naiset älkööt valitko tapettimallia."

On hienoa olla perheen johtotähti, mutta samalla työtaakka kasvaa. Lisäksi vaikutusmahdollisuudet kodin ulkopuolella kaventuvat, jos suuri osa ajasta menee arjen säätöihin. Uhkaa käydä niin, että nainen jää pelkästään kotinsa johtajaksi.

Viime vuonna ilmestyneistä elämäkerroista 56 käsitteli miehiä ja ainoastaan 6 naisia. Tämä johtuu siitä, miten historiaa katsotaan ja keiden kokemuksia sieltä nostetaan esiin.

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla, että vain kolmannes sen artikkeleissa esiintyvistä henkilöistä on naisia. Naisia ei mediassa nosteta esiin asiantuntijoina eikä arvostettuina tekijöinä yhtä paljon kuin miehiä. Suomessa johtajista vain 26 prosenttia on naisia. Naisia on edelleen ainoastaan murto-osa pörssiyhtiöiden johdossa tai politiikan huipulla. Naiset myös saavat yhä taistella paikastaan kirkon ylimmässä johdossa.

Ammatillinen eriytyminen sukupuolen mukaan on Suomessa räikeää. Kun tytöt sosiaalistetaan kodin ja perheen vastuunkantajiksi, ei ole ihme, että sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä suuri osa on naisia.

Lapsia tulisikin rohkaista tulemaan näkyviksi omien taipumustensa mukaisina tekijöinä ja osaajina – välittämättä siitä, mitä sukupuolta lapsi tuntee edustavansa.

Se, että naisen euro viimein saavuttaisi miehen euron tason, on asia, johon jokainen voi vaikuttaa. Muutos tasa-arvoisempaan maailmaan lähtee pienistä, jokapäiväisistä valinnoista. Vaikkapa siitä, että perheen vanhemmille annetaan yhtä paljon vastuuta kodista, arjesta ja lapsista.

Vaikka en ehkä osaakaan keittää täydellistä pastaa, haluan olla tyttärilleni esimerkkinä naisesta, joka keskittyy intohimoonsa, työhönsä. Sekin on tytärten rakastamista ja tukemista.

Esimerkeillä on väliä. Kun koulussa esiteltiin maan kaikki presidentit, tytär kotiin palattuaan kertoi silmät loistaen: "Äiti! Tarja Halonen oli ensimmäinen nainen presidenttinä."

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi