Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Viime hetken jouluvinkit - muista ainakin nämä!

Kuva: Janne Laakkonen

Huomenna se tulee, jouluaatto. Oletko valmis? Tässä vielä muutama vinkki, joilla valmistat juhlan onnistumisen.

Joulukortit: Siis kuka on Pirkko? Olet kenties saanut kortin, jonka lähettäjä jää mysteeriksi. Saattaa olla, että joku hämärästä menneisyydestä muistuttaa itsestään. Varminta on tarttua vielä kerran koristesaksiin, räätälöidä kortti myös Pirkolle ja raapustaa siihen onnellisen uuden vuoden toivotukset. Täälläkään ei ole unohdettu!

Lahjat: Onhan yllätyspaketit kaikille - myös niille, jotka eivät muka toivoneet mitään? Jos tänäkin jouluna huomaat kääriväsi tonttupaperiin kivoja pannulappuja, muista, että ajatus on tärkein. Ja vielä ehtii viime hetken ostoksille.

Lipeäkala: Ethän unohda joulupöydästäsi tätäkään kunnioitusta herättävää perinneherkkua? Lipeäkala kypsennetään nykyään proosallisesti mikrossa. Moderni paistotapa onneksi suitsii prosessiin kuuluvia hajuhaittoja.

Hautakynttilät: Ovatko tulentekovälineesi valmiina? Jouluna hyvän tahdon eleet ulottuvat paitsi eläviin, myös kuolleisiin - vaikka en tarkkaan ottaen tiedäkään, kuka varsinaisesti loukkaantuu, jos kynttilää ei kuljeta sukuhaudalle silloin, kun kaikki muutkin niin tekevät.

Joulukuusi: Tästä joulun tuojasta on yhtä vaikea saada ”hillityn tyylikästä” kuin pihan valosarjoista. Haastavinta on kuitenkin karahkan pitäminen hengissä. Keskikokoinen kuusi saattaa kiskaista jopa viisi litraa vettä vuorokaudessa. Muista siis juottaa tupaan tullutta joulupuuta jatkuvasti. Muuten koriste räpsäyttää neulasensa lattialle jo ennen kuin pyhät ovat ohi.

Tonttuovi: Ethän ole unohtanut tätä mainiota megahittiä ja joulun viettäjien viimeisintä villitystä? Saattaa olla, että silmissäsi alkaa näkyä tonttuja viimeistään sen jälkeen, kun tämäkin veikeä ovi on nikkaroitu paikoilleen...

Joten odota. Unohda sittenkin yllä olevat vinkit ja villitykset. Monet ovat jo koko vuoden yrittäneet vastata kaikenlaisiin vaatimuksiin tehokkuutta arvostavassa maailmassa. Harva tuntee sittenkään riittävänsä.

Joulun ei kuulu olla vielä yksi taakka lisää. Sen ei tarvitse olla väsynyttä voivottelua siitä, miten ei millään ehdi imellyttää laatikoita, siivota ja hössöttää. Miksi joulun pitäisi olla väkinäisesti ylläpidettäviä vanhoja tapoja? Tuttavaperhe kertoi ryhtyneensä syömään jouluisin pitsaa sen jälkeen kun he olivat tajunneet, ettei kukaan heistä oikein edes pitänyt jouluruoista.

Tässä joulun alla seurasin yläkouluikäisen tyttäreni korttipajaa. Hän kirjoitti ystäviensä joulutervehdyksiin jotakin hyvää kustakin vastaanottajasta. Sellainen on kuulemma tapana.

Tytön puuhia seuratessani tuntui kuin minussa olisi lopulta liikahtanut joulu - mitä se sitten onkin.

Ainoat tärkeät jouluvinkkini tulevat siis nuorelta polvelta:

Kun muistaa kiittää, kehua ja levittää ympärilleen ystävällisyyttä, ei voi tulla muuta kuin hyvä joulu.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi