Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Mitä kaikkea miehen täytyy olla?

Kuva: Janne Laakkonen

Miesten vaateosastolla oli penkki, joka tarjosi viihdykkeeksi naistenlehteä. Asettauduin tuoliin odottamaan pukukoppiin kadonnutta miestäni.

Siinä istuskellessani antauduin ajatusleikkiin. Jos olisin mies, voisin hukuttautua kaikkeen siihen asialliseen harmaaseen, jota miehille vaaterekeittäin tarjotaan.

Miesten puvussa minulle saattaisi tulla jokseenkin jämpti olo. Suoralinjainen solmio vielä kruunaisi vaikutelman.

Juhlaan lähtiessäni aikaa ei välttämättä tuhraantuisi asuvaihtoehtojen punnitsemiseen. Sama univormu kävisi lähestulkoon tilanteeseen kuin tilanteeseen.

En käärisi jalkojani sukkahousukuoreen enkä koskaan kompastelisi korkokengissä. Hamekin olisi jotakin ihan liian uskaliasta. Tyylikseni kelpaisi hyvin ”pikemminkin huomaamaton kuin huomiota herättävä”. Ja jos se puku olisikin vähän tylsä, niin sellaisessa voisi ottaa tilaa ihan eri tavalla kuin mekossa. Ehkä toisenlainen istuminenkin tulisi tutuksi - sellainen, jossa tuoliin voisi asettautua leveästi.

Miehenä olisin ikään kuin nupullani oleva monien alojen asiantuntija: palomies, talonmies, sähkömies, lakimies, puhemies ja valitsijamies.

Jumalaakin kutsutaan isäksi. Sukupuoleni edustajien aikaansaannosten lista näyttäisi vakuuttavalta.

Isoisät raivasivat kiviset pellot, rakensivat rintamiestalot ja jotkut palasivat sodastakin.

Herkkyyttäni saattaisin minäkin ainakin julkisesti joutua kätkemään.

Pelkkä pikainen katsaus deodorantteihini, sampoopulloihini ja hammastahnatuubeihini palauttaisi mieleeni osani elämässä. Hygieniatarvikkeenikin nimittäin noudattaisivat sitä samaa tumman jämerää linjaa, joka hallitsee miesten vaateosastoa.

Käyttäisin tuoksuja, joiden nimet ovat suomennettuina ”Paha”, ”Raivokas”, ”Rohkea & Villi” tai vähintäänkin ”Energinen”.

Deodorantin lisäämisen jälkeen oloni tulisi kai olla piirun verran niin kuin James Bondilla.

Etunimeni voisi olla Pyry, Sisu tai Tarmo. Olisin siis voimamies. Tyynet ja hellät nimet kuten Lempi, Rauha ja Hilja ovat usein varattuja naisille.

Lisää miespisteitä saisin ehkä olemalla innokas kalastaja tai metsästäjä. Minun olisi hyvä osata vastata sujuvasti, kun sukulaismies kysyisi, miten se sinun Toyotasi on pelannut. Hyvinhän se. Vain koska olisin mies, moni odottaisi minun osaavan käsitellä autoa kuin autoa tilanteessa kuin tilanteessa.

Jos olisin mies, minua ehkä pyydettäisiin poraamaan seinää. Nostelisin raskaita tavaroita. Osakseni uhkaisi langeta esimerkiksi autonrenkaiden vaihto. Kaikenlaiseen pitäisi varautua siitä huolimatta, etten tuntisi näihin tietyntyyppisiin tehtäviin sen kummempaa vetoa saati että olisin niissä erityisen lahjakas.

Mieheksi naamioituminen olisi aikamoista hommaa. Ihan kokopäivätyötä se olisi, niin kuin toki naisenkin roolin vetäminen päivästä toiseen.

Kun miesten vaateosaston myyjä palasi luokseni, hän kysyi kohteliaasti, tarvitaanko vielä jotakin muuta.

Varmasti tarvitaan, ajattelin ja laskin naistenlehden käsistäni. Jos naistenkin, niin myös miesten perinteinen roolipuku tuntuu edelleen aika jäykältä. Paljon tärkeää potentiaalia saattaa sellaisen asun alle jäädä piiloon.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi