Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Ottaako KonMari kesästäsikin komennon?

Kuva: Janne Laakkonen

Pitkän talven jälkeen kesä tuntuu paratiisilta. Vihdoin koittaneeseen onnenaikaan kohdistuu monenlaisia odotuksia.

Onko kesä edes kesä ilman tiettyjä elämyksiä ja rituaaleja?

Monina juhannuksina minäkin olen lähtenyt katsomaan palavia risuja viisveisaten hyttysistä, sateesta tai muista pikku vastuksista.

Huvipuistot taas ovat vetkuttimien ja kieputtimien hattaranhajuisia parkkipaikkoja. Niihin matkustetaan kesällä uskollisesti pitkienkin matkojen takaa perheen pienimpien seurassa.

Sade loukkaa maan ilmatilaa usein ja ennalta-arvaamattomasti. Siksi lomalla on varminta matkustaa Suomesta niin kauas kuin rahat riittävät.

Uskottavinta on tietysti mennä terveysruokalomalle. Luin lehdestä, että aktiivilomat ovat kasvattaneet suosiotaan. Tässä maratoonareiden maassa on vanhanaikaista lähteä etelänlomalle vain merta tuijottamaan.

Mahtavia ovat myös monet museot, muinaiset rauniot ja muut ihmiskunnan ihmeet. Vaikka niiden tutkiminen käy työstä, olisi suoranaista rahojen haaskausta matkustaa ulkomaille asti vain katukahviloihin istumaan.

Asiaankuuluvia kesäelämyksiä jahdatessa lomasta tulee helposti suorittamista. Tämä heijastelee yleistynyttä asennetta, jonka mukaan ihminen ansaitsee hyvinvointinsa vain kovalla työllä.

Jo aamiaiseen olisi hyvä kuulua vihersmoothie, pakurikääpä tai mitä näitä superfoodeja nyt onkaan.

Hyvinvoinnin edessä on pysyttävä jatkuvasti jämäkkänä. On osattava sanoa ei - ainakin sokerille, vehnälle, myrkyttyneille kaloille, ehkä maidollekin. Kyseenalaisia vaihtoehtoja riittää ja uusia ilmaantuu sekoittamaan ruokakoria jatkuvasti.

Ja jos tiibetiläiset meditaatiokellot eivät vielä soita päässäsi sävelmää, sinun olisi ehkä syytä konsultoida elämäntaidon valmentajaa. Rentoutuminen on nimittäin tekniikkalaji, kuten mindfulness.

Nykyään tiedetään, ettei edes fengshui kulje kodissa, jos ei ole konmarittanut kämppää säännöllisesti. Vaatehuone odottaa etenkin lomapäivinä siivousta, komero KonMarin komentoa.

Olisiko nyt kesän kunniaksi kuitenkin hyvä jättää tavaroiden inventaario sikseen? Asettua sohvalle tai riippukeinuun - tai ylipäänsä siihen, mihin vielä mahtuu makaamaan?

Nautiskella parsainkivääri-smoothien sijaan vaikkapa mansikkajäätelö. Unohtaa tiibetiläiset kellot meditaationauhalle ja kuunnella pörriäisten surinaa.

Elämysten ja hyvinvoinnin maksimoimisesta puhutaan jo niin paljon, että niistä voi lomallakin muodostua uusi ahdistuksen lähde.

Kaikkein vierainta tuntuu olevan akkujen lataaminen vain laiskottelemalla. Aliarvostettuja ovat löysät ranteet ja löhöilyn taito.

Mutta juuri nyt on kesä, ehkä vielä lomakin. Milloin viimeksi lepäsit kunnolla, olit huolehtimatta ja yksinkertaisesti vain tekemättä yhtään mitään?

Mila Teräs

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi