Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Puhe kuukautisista kaipaa yhä päivittämistä

Usein niihin viitataan hassuilla kiertoilmauksilla kuten ”puolukkapäivät”. Kuukautisista puhumista on pitkään varottu kuin konsanaan pimeyden lordin nimen lausumista Harry Potter -kirjoissa.

Kuukautissuojia mainostetaan edelleen huomaamattomiksi ja varmoiksi. Olisihan kauheaa, jos joku saisi vihiä kuukautisista!

Kuukautisiin on vuosisatoja liitetty häpeää ja syrjintää. Tuoreessa ”Ne”-kuukautiskirjassaan Rosa Meriläinen ja Sanna Seiko Salo muistuttavat, kuinka jo muinaiset roomalaiset uskoivat kuukautisten hapattavan viinin, tekevän viljelyskasvit hedelmättömiksi ja sairastuttavan miehet. Vielä 1920-luvulla tiedemiehet otaksuivat vuotavan naisen myrkyttävän ympäristöään.

Naisia on eristetty yhteisöistä kuukautisten aikana ja synnytyksen jälkeen. Tapa elää joissakin kulttuureissa edelleen.

Tamponeja marketista valitseva mies on kaunis näky.

Ei siis ihme, että kuukautisista puhumista on niin kauan pitänyt häpeillä. Ja vaikkeivät kuukautiset enää nykyään ole samanlainen tabu kuin aikaisemmin, kaikuja vuosisataisesta häpeästä on aistittavissa yhä.

Viimeistään nyt kouluikäisten lasten vanhempana olen päättänyt osaltani puuttua nolostelun kierteeseen.

Kuukautisista on syytä puhua riittävän usein ja ainoastaan avoimesti, arvostavasti sekä positiivisesti, niin tytöille kuin pojillekin. Puhuisin niistä mieluusti paljon runollisemminkin - elleivät kuukautiset itsessään olisi jo niin kaunis ja lyyrinen sana.

Omasta kehosta ja yhdestä sen arvokkaasta työstä, kuukautiskierrosta, pitää olla ylpeä. Kuukautiset ilmentävät ihmisen voimaa, kykyä uudistua ja luoda uutta elämää.

Kuukautiset ansaitsisivat vaikkapa kokonaisia iloisia, rentoja teemapäiviä.

Naisilta odotetaan niin monenlaista turhanpäiväistä peittelyä muutenkin: että on kuukautisten lisäksi vaikka ylimääräisiä kiloja, karvoja tai ryppyjä.

Kaikenlainen peittely on naisten pienentämistä ja aiheuttaa monille tuttuja riittämättömyyden tunteita.

Naisena on helppo omaksua yleinen häpeä- ja vihapuhe omaa ruumistaan kohtaan, vaikka kuukautisetkin voivat tuoda elämään paljon positiivisia mahdollisuuksia.

Kuukautisten aikana voi esimerkiksi antaa itselleen luvan ottaa vähän rennommin. Aina ei tarvitse olla supertehokas, mikä on arvokas asia muistaa tässä yhteiskunnassa.

Kuukautiset voivat niin ikään lujittaa ihmissuhteita. Jokainen tarvitsee joskus kuuntelijaa ja ylimääräistä myötätuntoa. Ymmärtäväisiä särkylääkkeen tarjoajia ei koskaan ole liikaa.

Tamponeja tai maksisiteitä marketista valitseva mies on kaunis näky.

PMS voi myös antaa voimaa ottaa vihdonkin kantaa johonkin epäkohtaan juuri niin napakasti kuin tarvitaankin.

Ne eivät siis ole mitkään epämääräiset puolukkapäivät tai hämäräperäiset vattuviikot, vaan kuukautiset - voiman ja elämän juhla.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi