Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Rakkauslomista älä koskaan säästä

Kuva: Katja Luoma

Onko mitään ihanampaa kuin arki? Entä onko mitään vaarallisempaa?

Arki rullaa helposti tuttuja ratojaan: lapset kouluun, itse töihin, kaupan kautta kotiin, harrastuksiin, iltatouhuihin ja nukkumaan. Arjen sumuisilla vesillä saattaa kuitenkin helposti kadottaa näköpiiristään majakan loisteen - puolison, jonka kanssa rakkaudesta päätyi yhteen.

Yhteiskunnassamme arvostetaan lapsilähtöistä ajattelua. Perheissä omistaudutaan jälkikasvun tarpeille ja harrastuksille joskus jopa siinä määrin, että parisuhde ja sen hoitaminen uhkaavat jäädä toisarvoisiksi. Rakkaus ei kuitenkaan ole jotakin, joka luonnonvoiman lailla vain tapahtuu. Se on jokapäiväisiä valintoja ja tekoja.

Moni pyrkii hoitamaan itseään terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla, mutta unohtuuko rakkaus? Somessa pidetään luontevasti yhteyksiä moneen suuntaan, mutta miten voi rakkaus? Omissa harrastuksissa pääsee hetkeksi hengähtämään, mutta missä on se ihminen, jonka viereen käy joka ilta nukkumaan?

Edesmennyt runoilija Tommy Tabermann teki vuosia sitten lakialoitteen pariskuntien viikon mittaisesta rakkauslomasta. Hänen mukaansa ihmiset tarvitsevat säännöllistä vapaata eheyttääkseen parisuhteensa.

Kun lomalla on aikaa omistautua armaalleen, voi löytää uudelleen ”rakkauden emotionaaliselle ja eroottiselle polulle”.

Rakkausloman tarkoituksena oli Tabermannin mukaan ennaltaehkäistä parisuhteen rapautumista.

Runoilijan hieno aloite otettiin vastaan hieman hyväntahtoisen huvittuneesti. Loma rakkaudelle? Kulttuurissamme arvostetaan edelleen suorittamista ja ulkoista menestystä, ei mitään hömpötyksiä rakkaudesta. Onko kuitenkaan mitään rakkautta tärkeämpää?

Sittemmin Tabermannin aloitteesta ei juuri ole puhuttu, vaikka syytä olisi. Rakkausloma ennaltaehkäisisi paljon inhimillistä kärsimystä, mikä johtuu puolisoiden erilleen ajautumisesta ja sen seurauksista. Erojen määrä voisi vähentyä säännöllisillä rakkausvapailla.

Hyvä parisuhde auttaa ihmistä jaksamaan paremmin elämän haasteita ja myös vanhemmuutta. Senkin vuoksi parisuhteen hoitamista tulisi priorisoida.

Aikuisilla täytyy olla aikaa olla kahden, puhua ja tutustua toisen muuttuvaan sisäiseen maailmaan. Samalla avautuu mahdollisuus nähdä puoliso kaikessa ihanuudessaan ja arvokkuudessaan.

Viikon mittainen rakkausvapaa on jo luksusta, mutta pienemmätkin irtiotot riittävät. Yhteiset viikonloput, illat, treffit ja harrastukset ovat näitä lyhyempiä lomia. Päivittäiset keskusteluhetket, katseet ja kosketukset ovat nekin elintärkeitä rakkaustuokioita.

Jos arki uhkaa viedä mennessään, kannattaa muistella, onko elämään kuulunut viime aikoina riittävästi näitä rakkauslomia ja -hetkiä.

Vahvinkaan rakkaus ei selviä itsestään eikä ilman ympäristön tukea.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi