Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mila Teräs

Kolumni: Raha ei tee lapsen lomasta arvokasta

Lasten eriarvoisista kesälomista on viime aikoina puhuttu huolestuneesti: Jotkut piltit pääsevät kesällä mökille, leireille ja jopa kaukomatkoille. Joissakin perheissä taas on suvellakin varaa mennä lähinnä yhdessä ruokakauppaan.

Kaikenlaiset reissut ovat lapsille hienoja elämyksiä. Kesäleirillekin soisi jokaisen halukkaan pääsevän.

Mutta tekevätkö ainoastaan rahalla ostettavat ohjelmanumerot lasten lomasta tarpeeksi hyvän ja arvokkaan? Osaammeko arvostaa myös lomaan kuuluvaa lepoa ja joutenoloa kotona? Onko sitä kaikilla riittävästi?

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala puhuu joutenolon puolesta uusimmassa Lapsen Maailma -lehdessä. Joutenolo on hänen mukaansa tärkeää lasten aivojen kehitykselle; jouten ollessa kun voi ajatella ja tehdä mitä mieleen juolahtaa. Spontaaniuteen täytyy lasten elämässä löytyä tarpeeksi aikaa ja tilaa. Monen perheen arki on talvella riittävän aikataulutettua töineen, päiväkoteineen, kouluineen ja harrastuksineen.

Lapsena en muista tylsistyneeni, vaikka aikuiset eivät meille lapsille paljoakaan järjestäneet tekemistä. Mielikuvitus kehittyi, kun vietin aikaa lukien, piirtäen, kirjoittaen ja leikkien. Kesäisin pääsin mummolaan. Kesän onni ei silloinkaan ollut rahalla ostettavissa, sillä parasta noissa lomaviikoissa oli vapaa oleskelu ikäiseni serkun kanssa, uiminen ja omien leikkien keksiminen. Kesäsiirtoloissa en niinkään viihtynyt.

Hyvän vanhemmuuden mitta eivät ole lapsille tarjotut kalliit ohjelmanumerot. Ylipäätään lapset eivät tarvitse koko ajan kaikkea.

Kenties me aikuiset liian usein arvioimme lasten elämää omista piintyneestä näkökulmistamme, rahan ja suorittamisen mittareilla.

Aikuisilla itselläänkään ei yleensä ole liiaksi joutoaikaa. Kesälläkin pitäisi usein ehtiä remontoida, lukea asiaan kuuluvia kesäkirjoja, käydä kekkereissä ja lasten kanssa huvipuistossa.

Lomaa suorittaessa perheelle ei välttämättä jää riittävästi hiljaista joutoaikaa. Tyhjää aikaa, jolloin voi olla vaan tekemättä mitään. Aikaa, jolloin lapsetkin voivat kuunnella, kuinka kesä kasvaa ja kohisee.

Vapaa, hiljainen aika on nykyajan todellista luksusta. Siihen on usein varta vasten opeteltava ja suorastaan raivattava kalenterista tilaa.

Tavallinen arkielämä kauppareissuineen ei ole perheen pienimmille kesällä ainoastaan säälittävää, vaan siitäkin voi jäädä hyviä muistoja. Ainakaan leppoisan yhdessäolon merkitystä ei voi koskaan vähätellä.

Lomalla on hyvä palata perusasioihin: muistaa, että jo pelkkä hengittäminen, olemassaolo on tarpeeksi.

Myös lapset osaavat arvostaa hengähdystaukoja. Kun tyttäreni palasi alkukesällä leiriltä, hän huokasi, että kivaa oli, mutta vasta nyt alkaa loma. Leirillä kun oli ollut niin paljon tekemistä ja ohjelmaa, ettei se ollut edes tuntunut oikealta lomalta.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mila Teräs

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi