Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Lealiisa Kivikari

Kolumni: Kyllä minä ihan itse kirjoitan

Kun Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan vuonna 2003 virastaan minua pisti vihaksi. Päivittelin tapahtunutta ja purin asiaan liittyvää keskustelua naisten saunassa: kuinka typerää on haukkua Jäätteenmäkeä Pohjan Akaksi, kun ei ymmärrä Kalevalasta mitään.

Tulistuminen Jäätteenmäen pääministerikauden jälkipyykistä koitui ilokseni, sillä 2005 minua pyydettiin Etelä-Suomen Sanomien Katu-liitteen kolumnistiksi. No, en minä suoraan saunan lauteilta kolumnistiksi päätynyt, vaan olin kirjoittanut ammatikseni jo useita vuosia.

Vuosituhannen vaihteessa kirjoitin radiopakinoita Lahden Yleisradiolle kerran viikossa seitsemän vuoden ajan. Pakinat kulkivat nimellä Kantolan pakinat ja moni taitaa yhä luulla, että ne olivat mieheni kirjoittamia. Kun kirjoitin Lahden kaupunginteatteriin musikaalin Yön sisar, niin miestäni onniteltiin hyvästä käsikirjoituksesta. Olen kirjoittanut ensi vuonna 25 vuotta ammatikseni ja aika ajoin vieläkin törmään ammattitaitoni epäilyyn ja vähättelyyn.

Muutama vuosi sitten, kun minulta ilmestyi viides runokirja, eräs miesoletettu pyöritteli päätään kysyen: oletko sinä muka ihan itse kirjoittanut kaikki nämä runot? Hän oli vakuuttunut, että mieheni on kirjoittanut kirjan, ainakin osittain.

Suomen ensimmäinen, itse biisinsä kirjoittava, naisrokkari Heinäsirkka menehtyi viikko sitten 61-vuotiaana. Heinäsirkka oli monessa mielessä uranuurtaja miesvaltaisessa rokkibisneksessä. Hänen viimeisin levynsä ilmestyi 2016. Ikävää, että häneltä jäi sekä romaani että elämäkertateos kesken.

Naismuusikot joutuvat vieläkin taistelemaan paikastaan ja sananvapaudestaan. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä on Maustetyttöjen poisjättäminen Emma-palkintogaalan ehdokasasettelusta. Vielä on tuoreessa muistissa sekin, että Sannin v-sanan sisältävä hittibiisi nosti hirmuisen mediamylläkän. Harvemmin, jos koskaan, puututaan miesmuusikoiden sanoituksiin tai alatyylisiin ilmaisuihin.

Tätä viimeistä kolumnia kirjoittaessani Suomeen on valittu uusi hallitus ja pääministeriksi 34-vuotias Sanna Marin, joka painottaa vahvasti asiakysymyksiä.

Nyt puhutaan uuden sukupolven noususta. Se herättää toivoa ja kiinnostusta myös kansainvälisesti. Marin on joutunut jo valintapäivänään vastaamaan tunkkaiseen kysymykseen: toimiiko puolueenne puheenjohtaja päätöstesi takana vai päätätkö asiat itsenäisesti? Toivon, että niin oppositio kuin mediakin antavat uudelle hallitukselle työrauhan.

No, kyllähän meillä riittää kansalaisia, jotka itkevät Väinämöisten perään. Harva on kuitenkaan lukenut Kalevalaansa niin hyvin, että muistaisi sitä, kuinka Pohjolan emäntä Louhi pelastaa veden varassa ruikuttavan Väinämöisen hukkumiskuolemalta. Kalevalassa Louhi myös kehittelee idean rikkauksia tekevästä Sammosta, mutta yksin hän ei sitä pysty rakentamaan, vaan tarvitsee rakennustyöhön seppä Ilmarisen apua. Yhteistyö eri sukupuolten ja -polvien välillä on avain vaurauteen ja onnistumiseen myös oikeassa elämässä.

Kiitos lukijat, on ollut ilo kirjoittaa teille kolumneja. Kiitos myös lukuisista palautteista, joita olen vuosien varrelta teiltä saanut.

Kirjoittaja on lahtelainen sanataiteilija.

Lue myös: Vuoden Emma-ehdokkaat julkaistiin, eniten ehdokkuuksia JVG:lle, Maustetytöillä vain yksi
Lealiisa Kivikari
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi