Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Lealiisa Kivikari

Me olemme kaikki avaruusolentoja

Kuule äiti, mitä jos me olemmekin vain unta, jota joku toinen katsoo? Tätä tyttäreni kuusivuotiaana esittämää kysymystä olen pohtinut pian parikymmentä vuotta. Jos olemme vain unta, niin olemmeko aktiivisia toimijoita vai osa tuntemattoman unennäkijän fantasiaa?

16-vuotias Greta Thunberg aloitti henkilökohtaisen toiminnan ilmastonmuutosta vastaan jo yhdeksänvuotiaana. Hän lopetti lihansyönnin ja kaiken turhan kuluttamisen, tavaroiden ja vaatteiden haalimisen. Hän ei myöskään suostunut lentämään lentokoneella.

Gretan rohkaisemana ilmastolakko leviää vyöryn lailla ylittäen valtioiden rajoja. Greta haastaa meidät kaikki maailmanlaajuiseen toimintaan maapallon pelastamiseksi.

On ollut kiusallista seurata, kuinka osa aikuisista vähättelee Gretan esimerkillistä aktiivisuutta. Erityisen vastenmielistä on ollut lukea kommentteja, jotka liittyvät Greta Thunbergin persoonaan ja ulkonäköön. Hyvänen aika, aikuiset ihmiset!

Poliitikkojen huvittavan lapselliset lihakinastelut tai tienvarsilla komeilevat autoilulupaukset eivät riitä tämän päivän nuorille. He vaativat konkreettisia toimenpiteitä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Aikuisuuden sisällöt määritellään uudelleen juuri nyt, tässä ajassa.

Aikuiset kyllä päivittelevät radikaalisti muuttuvia sääolosuhteita, mutta odottavat, että aktivoitunut nuoriso löytäisi itselleen mielekkäämpää toimintaa ja kasvaisi pian aikuisiksi.

Mutta kukapa tahtoo olla aikuinen tämän päivän maailmassa? Professori, sosiologi Thomas Ziehe kirjoitti jo 1990-luvun alussa tulevaisuuden nuorisosta. Ziehen mukaan ajatus aikuisuudesta, niin kuin me olemme sen ymmärtäneet, tulee muuttumaan. Yhtenäiskulttuurin raunioilla ja sirpaloituneen tiedon maailmassa kukaan ei enää halua tavoitella aikuisuutta. Aikuisuuden sisällöt määritellään uudelleen juuri nyt, tässä ajassa.

”Edellinen sukupolvi jätti teille hyvinvointivaltion. Te jätätte meille ympäristökatastrofin?” Näin lukee suomalaisten nuorten ilmastolakkolakanassa. Mitä ajatuksia nuorten väittämä sinussa herättää?

Ennen 1990-lukua syntyneiden tulisi avartaa ajatteluaan, herkistää tunteensa ja aistinsa kuuntelemaan nuorempia sukupolvia. Ihmisen fyysinen evoluutio on kenties tullut täyteen mittaansa, mutta luonto on viisas ja alati liikkeessä oleva. Kenties elämme toisenlaisen evoluution, uuden tietoisuuden, alkavaa aikaa. Me vanhat katsomme vanhoja unia, lapset ja nuoret näkevät tulevaisuuteen.

Jos kerran asumme maapallolla ja maapallo pyörii avaruudessa, niin arvaa mitä äiti, kysyi tyttäreni, ja jatkoi oivalluksensa huumassa: Me kaikki olemme avaruusolentoja!

Tämä aika tarvitsee kipeästi uusia näkökulmia ja kykyä käydä globaalia dialogia eri sukupolvien välillä. Jos pysähdymme ennakkoluulottomasti kuuntelemaan mitä lapset ja nuoret sanovat, voimme oivaltaa jotain uutta. Ehkä voimme pelastaa koko maapallon.

Kirjoittaja on lahtelainen sanataiteilija.

Lealiisa Kivikari
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi