Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Lealiisa Kivikari

Ihmisen kärsimyksen hinta – Suomi myydään kunta kerrallaan pörssiyhtiöille

Kuva: Janne Ranne

Erkki Määttäsen dokumentti Tasemummot Yle Areenassa konkretisoi monesta näkökulmasta mitä tapahtuu, kun kunta ostaa julkiset palvelut halvalla pörssiyhtiöltä. Vanhukset sijoitetaan suuriin säilytyslaitoksiin ja rauhoitetaan lääkkeillä sängyn vangeiksi. Pörssiyhtiö nielaisee paikkakunnan pienet hoivakodit.

Samalla näivettyy muukin yritystoiminta. Vanhukset, omaiset ja hoitohenkilökunta ovat jatkuvassa kantelukierteessä. Ihmiset nyljetään ja heidän psyykensä paloitellaan.

Hoiva- ja opetusalalle hakeutuu useimmiten henkilöitä, joilla on vahva mielenkiinto ihmisiä kohtaan ja kutsumus ammattiinsa. Tämä innostus omaa työtä kohtaan on nyt tapettu huonoilla poliittisilla päätöksillä ja surkealla johtamisella. Pian ei edes palkankorotus riitä, sillä kukaan ei tahdo työskennellä oman moraalinsa äärirajoilla, eikä uupumuksen partaalla.

Vanhusten hoidon karmea tila tulee vaikuttamaan pitkäkestoisesti hyvin monella eri tavalla. Samaan aikaan päättäjät ovat karsineet ammatillisen koulutuksen resursseja. Käsittämätöntä lyhytnäköisyyttä ja ymmärtämättömyyttä asioiden syy- ja seuraussuhteista. Esimerkiksi Salpauksen lähihoitajaopiskelijat ovat joutuneet tekemään kantelun opetuksen puutteesta.

Lapsista ja nuorista pidetään huolta, heille tarjotaan yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua. Vanhuksista ja sairaista huolehditaan arvokkaasti ja inhimillisesti. Nämä ovat olleet yhteiskuntamme kulmakiviä. Tärkeitä arvovalintoja, joihin olemme perustuslaissa sitoutuneet.
 

Olemme tilanteessa, jossa meidän pitää pian lisätä valvovia viranomaisia, jotka joutuvat käsittelemään valtavan määrän valituksia ja antamaan sanktioita monille eri tahoille. Pörssiyhtiöitä eivät kuitenkaan sanktiot haittaa, ne ovat aina pienempi summa kuin lisähenkilöstön palkkaaminen.

Tilanne on sietämätön! Se lisäksi, että inhimillinen kärsimys lisääntyy, niin koko yhteiskunnan ilmapiiri kärjistyy entisestään ja luottamus tulevaan katoaa. Palveluita voi järjestää muullakin tavalla kuin tehdä puolustuskyvyttömistä ihmisistä kauppatavaraa.

Muutama poliitikko ja suuryrityksen johtaja on kommentoinut, että hoivakotien asiakkaat voivat valita: jos he eivät ole tyytyväisiä, he voivat ilmaista sen jaloillaan. Tragikoominen kommentti, kun hoivakotien asukkaat ovat suurelta osin muistisairaita ja liikuntakyvyttömiä. Heitteille jätetyt vanhukset ja uupuneet hoitajat ovat poliitikkojen ja yritysjohtajien puheissa rikkaruohoja, lillukanvarsia ja desimaaleja.

Jari Sarasvuo sanoi vanhustenhoitoon viitaten, että olemme moraalisessa konkurssissa. Hän saattaa olla täysin oikeassa. Sarasvuo kertoi ostaneensa keltaisia liivejä, myös meidän perheestämme niitä löytyy kaksi.

Kirjoittaja on lahtelainen sanataiteilija.

Lealiisa Kivikari
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi