Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Lealiisa Kivikari

Ainutlaatuinen oikeutemme nauttia metsästä - menen metsään päivittäin

Vierailimme kesällä Krakovassa, jonka Unesco on nimennyt yhdeksi kirjallisuuden pääkaupungeista. Kirjallisuus on läsnä kaikkialla. Runoja heijastetaan seinille. Puistossa voi istahtaa penkille ja appia käyttämällä kuunnella kirjailijoiden teoksia. Ravintolan vessoissa kuulee nauhoitettuja tarinoita musiikin sijaan.

Mietin pitkään matkan jälkeen, mikä suomalainen kaupunki voisi olla Unescon nimeämä kirjallisuuskaupunki. Jotenkin ajatukseni päätyivät alkujuurille, kielemme ja kirjallisuutemme syntyyn. Metsään.

Olen kirjoittanut runossani, että Suomi on metsä, jota tiet halkovat. Meillä on jotain, mitä kenelläkään toisella ei tässä maailmassa ole. Meillä jokaisella on oikeus mennä metsään, retkeillä, marjastaa, sienestää tai ihan vain nautiskella luonnosta.

Kesällä ollessani Lapissa ihmettelin jälleen, kuinka loistavat merkityt retkeilyreitit meillä on. On levähdyspaikkoja, joissa on nuotiopuita, on yöpymispaikkoja, opastauluja, jopa ulkohuusseja. Naurahdin matkakumppanilleni, että jossain toisessa maassa olisimme reitin alussa maksaneet patikointiveron.

Eikä tarvitse mennä Lappiin saakka. Lahti on siitä ihana kaupunki, että luontoon voi vaivatta piipahtaa virkistymään asuipa missä päin kaupunkia tahansa. Lähialueilla voi myös retkeillä merkityillä reiteillä, esimerkiksi Lapakistossa tai Linnaistensuolla. Päijät-Hämeessä on lukuisia kauniita ja kiehtovia luontokohteita, joista voimme nauttia jokamiehenoikeuksilla.

Osallistuin muutama viikko sitten Asikkalassa järjestetyille Äinään kirjapäiville. Kirjapäivien ideana on, että kirjailijat voivat tavata toisiaan, mutta myös työskennellä luonnonkauniissa, rauhallisessa ympäristössä. Olen haltioitunut äinääläisestä yhteisöllisyydestä. Luontokeskus on perustettu talkoovoimin yksityisen ihmisen maille, joka tahtoi tarjota alueen kaikkien kyläläisten käyttöön. Niin ikään yksityiset ihmiset pitävät kyläkirjastoa kaikkien kyläläisten iloksi.

Krakova on kulttuurihistoriallisesti vanha kaupunki, joka huokuu erilaisten taiteiden läsnäoloa. Se on syystäkin Unescon nimeämä kirjallisuuskaupunki. Usein katsomme kauas, näkemättä lähelle. Yhä uudelleen ulkomailta saapuvat vieraat ihmettelevät meidän maksutonta oikeuttamme nauttia metsästä ja luonnosta. Jokamiehenoikeudet ovat meille luonteva tapa olla osa luontoa. Niin luonteva, että pidämme sitä liiankin itsestään selvänä asiana.

Ylellä on käynnissä Mennään metsään -kampanja, jonka tarkoituksena on hakea jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Minä menen metsään päivittäin ja käyn kirjaamassa metsään menoni Ylen verkkosivuilla olevaan laskuriin. Laskurin avulla voimme osoittaa, että jokamiehenoikeudet ovat tärkeä osa arkeamme ja luontosuhdettamme, aineetonta kulttuuriperintöä.

Kirjoittaja on lahtelainen sanataiteilija.

Lealiisa Kivikari
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi