Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Lealiisa Kivikari

Kolumni: Aikapula, intopula, rahapula, rohkeuspula, rakkauspula: Unohda tekosyyt ja kohtaa pelkosi silmästä silmään

Hailuotolainen vapaa kirjoittaja ja valokuvaaja Liisa Louhela kaipasi rutiineihinsa jotain uutta. Hän oli aina ihaillut tuttavia, jotka yöpyivät vaellusreissuilla metsässä. Hän oli ajatellut: "Minusta ei ole tuohon hommaan", mutta toisin kävi. Louhela nukkui vuoden aikana sata yötä ulkona, kaikissa sääolosuhteissa. Hän on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Sata yötä ulkona, opas ulkona yöpyjille.
 

Pimeä metsä. Yksin. Pelottaako? Minua ainakin pelottaisi. Olen kesyttänyt pimeän pelkoani jo vuosien ajan. Ja melko hyvin onnistunutkin. Hyvin yksinkertaisin menetelmin. Pimeässä huoneessa istuessani huomasin, että viereisestä, valoisasta huoneesta valo tunkeutuu, vaikka avaimenreiästä, pimeään. Lohdullista. Lopulta valo tulee aina pimeään, mutta pimeä ei tule valoon.

Tutkija Mikko Lähteenmäki johtaa Aalto-yliopistossa laajaa pelkotutkimusta. Kuolemanpelko on yksi yleisimmistä peloista, samoin joihinkin eläimiin kohdistuvat pelot. 2016 saaduissa alustavissa tutkimustuloksissa esille nousi myös ihmisten pelko toisia ihmisiä kohtaan. Surullista.
 

Itselleni tuli mieleen, että yksi syy sosiaalisten tilanteiden pelkoon saattaa olla sosiaalisen median aiheuttamaa. Somessa on tärkeää se miltä näyttää, meitä mittaillaan ja vertaillaan. Somessa syljetään sanoja suoraan silmille, toisten tunteista piittaamatta. Kuitenkin me kaikki kaipaamme ystävällisyyttä ja hyväksytyksi tulemista juuri sellaisena kuin olemme.

Liisa Louhela oppi sadan päivän aikana ulkona nukkuessaan, että pelot tulevat ja menevät. Niitä ei kannata ruokkia uhkakuvilla, mutta niitä voi yrittää hallita järjellä. Pelkojen hyväksyminen ja kohtaaminen ovat askelia niiden voittamiseen.
 

Oletko sinä jättänyt joitakin kutkuttavan houkuttelevia juttuja tekemättä sen vuoksi, että ne jännittävät tai pelottavat? Tunnustan, minä olen joskus ja jälkeenpäin on kaduttanut. Onko tiellesi sattunut lannistaja, ihminen, joka on muutamalla sanalla saanut suunnitelmasi kuulostamaan mahdottomalta tai aivan naurettavalta? Älä kuuntele lannistajia, älä edes kerro suunnitelmistasi heille.

Mikä olisi sinun sata yötä ulkona -juttusi? Se voi olla mikä tahansa asia tai toiminta, joka on juuri sinulle erityisen merkittävä. Jokaisella meillä on toiveita, joita tahtoisimme toteuttaa, mutta löydämme useita tekosyitä olla toteuttamatta niitä. Aikapula, intopula, rahapula, rohkeuspula, rakkauspula. Unohdetaan tekosyyt!
 

Minä toteutan juuri nyt itselleni tärkeää, rutiineistani poikkeavaa juttua. Kirjoitan tätä kolumnia Hailuodossa, Kulttuuritalo Päiväkodin taiteilijaresidenssissä.

Kyllä minua vähän jännitti ajaa yksin Lahdesta, kuinka löydän perille saakka. Ja hiukan pelotti tulla iltahämärissä vieraaseen, uuteen paikkaan. Etsiä avain piilosta ja tutustua pimeässä tähän hurmaavaan taloon ja sen ympäristöön. Mutta täällä minä nyt olen! Merietäisyydellä. Ja koen olevani enemmän elossa kuin aikoihin.

Lealiisa Kivikari
Kirjoittaja on lahtelainen sanataiteilija
Lealiisa Kivikari
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi