Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Lealiisa Kivikari

Kukko askeltaa kohti kevättä

Kuva: Katja Luoma

Uuden vuoden kynnyksellä voimme taas huokaista helpotuksesta. Me selvisimme jälleen.

Vanhan sananparren mukaan talvipäivänseisauksesta alkaen kukko askeltaa kohti kevättä. Ehkä enemmän kuin joulua tai uudenvuodenjuhlaa odotamme lisääntyvää valoa. Pimeä, joka kääntyy hämäräksi ja asteittain valoksi on joka vuosi ihmettelyn aihe.

Innokkaimmat sanovat: Kevät alkaa tammikuussa.

Muuten, muistatko, että viime vappuna satoi monta senttiä lunta?

Ei sille mitään mahda, me pohjoisen ihmiset olemme vahvasti sää- ja ilmastosidonnaisia. Toimeentulomme ei ole enää niin vahvasti sidottu sääolosuhteisiin, silti sää ja sen ilmiöt näkyvät toiminnassamme, tunteissamme ja ajatuksissamme. Nyt, kun on mahdollisuus, me tahdomme tietää sään myös mobiililaitteilla tunti tunnilta, enää eivät riitä pelkästään lehti tai Pekka Poudan ennustukset.

Säähän liittyy monenlaisia sananparsia, jotka ovat säilyneet vuosikymmenien ajan. Kuluneella viikolla uutisten meteorologi totesi: Ei heittänyt Jaakko viime kesänä tarpeeksi kylmää kiveä vesiin, kun meret eivät ole vielä jäätyneet.

Sääkeskustelut ovat suomalaisten omaa smalltalkia. Pohdiskellaan lomasäätä ennakkoon ja ihmetellään, alkavatko helteet taas samaan aikaan kuin koulut elokuussa.

Muuten, muistatko, viime jouluna ei ollut lunta lainkaan? Kuinka ihanaa, kun tämä joulu oli valkoinen!

Kylmyyden ja epävakaiden sääolosuhteiden maassa emme ole laadultamme kovin ulospäinsuuntautuneita, mutta mikäli tahdomme, olemme ystävällisiä ja osaamme huomioida kanssaihmiset. Mentaliteettiimme vaikuttavat jyrkät valon, hämärän ja pimeän vaihtelut. Olemme omalaatuisuudessamme poikkeuksellisia ja ihan hyviä ihmisiä näillä pohjoisilla leveyspiireillä.

Sitä paitsi missään päin maailmaa ei ole niin hyviä talviasumuksia ja lumiaurakalustoja kuin meillä, eikä näin erityisiä luontoharrastusmahdollisuuksia. Lumiauran kolahdukset aamuyön tunteina Möysässä ovat minulle yhtä kotoisia äänimaisemia kuin junien kolke ja moottoritien kohina kesäöinä.

Luin kuluneella viikolla Twitteristä: "180 päivää juhannukseen, on aika löytää juhannusheila." Toivotaan suotuisaa heilastelusäätä jo helluntaille.

Entäpä, jos Suomea kohtaa samanlainen Tuula-myrsky kuin syksyn puhutuimmassa Myrskyn jälkeen -draamasarjassa. Myrsky, joka vaikuttaa tunne-elämään ja me kaikki rakastumme sikin sokin toisiimme aivan holtittomasti. Sepä vasta olisi hurmiollinen sääilmiö vuodelle 2018.

Huomisen uudenvuodenaaton säätä voimme pohtia tänään somessa, kauppajonossa, bussipysäkillä, kahvikupin tai vaikka tuopin äärellä: Onko pilvistä vai näkyvätkö ilotulitukset?

Toivotaan, ettei pöytyäläinen ennuste toteudu: Kun on usva uunnavuonna, silloin on halla heinäkuussa, talvi keskellä kesää.

Kirjoittaja on lahtelainen sanataiteilija.

Lealiisa Kivikari
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi