Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Lealiisa Kivikari

Kahvihammasta kolottaa

Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muualla maailmassa. Erään kahvimerkin teettämän tutkimuksen mukaan suomalainen juo 4-5 kupillista kahvia päivässä. Entäpä minkä kokoisesta kupillisesta mahtaa olla kysymys? Siinä missä italialaiset, jotka ovat tuoneet kahvin Eurooppaan, juovat pikkuruisista kupeista vahvaa espressoa, suomalainen juo kahvinsa suuresta mukista, ehkä maidolla ja sokerilla höystettynä.

Aamu ei lähde käyntiin ilman kahvia. Kamalia ovat ne aamut, jolloin huomaa, että kahvipurkin pohjalla on vain murusia. Päivän ensimmäinen kiista on valmis: Kuka perheenjäsenistä unohti tuoda kahvipaketin tullessaan? Entäpä työpaikkapalaverit, syntyykö uusia ideoita ilman kahvin voimaa? Ja lakisääteiset kahvitauot, ne ovat monen suomalaisen mielestä päivän parhaita hetkiä.

Lokakuussa Docventures-ohjelma etsi Twitterissä suomalaisinta lausetta. Satojen ehdotusten joukosta suomalaiset saivat äänestää itselleen mieluisan lauseen. Suosituimmaksi suomalaiseksi lauseeksi äänestettiin tutun ajatuksen sisältävä lausahdus: ”Ei minua varten tarvii keittää.” Lauseeseen kiteytyy suomalainen luonteenlaatu: Jos itse juot, niin voin minä seuraksi kupillisen ottaa.

Kahvi kuuluu arkeen ja juhlaan. Ensin hoidetaan hommat ja sitten keitetään hyvät kahvit. Kahvin tuoksussa kuljetaan syntymästä kuolemaan. Ristiäisissä, syntymäpäivillä, valmistujaisissa ja häissä juodaan kauniista kupeista juhlakahvit. Surun keskellä saattoväkeä lämmittää kupillinen kuumaa kahvia, jonka äärellä voi rauhoittua muistelemaan.

Kahvi kuuluu arkeen ja juhlaan. Ensin hoidetaan hommat ja sitten keitetään hyvät kahvit.

Kun suomalainen suunnittelee lomamatkaa, niin ensimmäisenä hänelle tulee mieleen: Minkälaista kahvia mahtaa kohdemaassa olla? Matkalaukkuihin pakataan jo hyvissä ajoin suodatin, suodatinpussit ja pari pakettia omaa suosikkikahvia. Lomahan on pilalla, jos ei päivittäin saa kunnon kahvia.

Sen lisäksi, että olemme tarkkoja kahvin mausta ja merkistä, jokaisella on myös mielipide siitä, kuinka hyvä kahvi keitetään tai minkälaisesta kupista kahvi maistuu parhaimmalta. Kiireinen elämänmeno ei aina mahdollista kahvin juomista omasta suosikkikupista, mutta ei hätää, kunhan vain saa kahvia. Pahvikupissa olevan kahvin voi ostaa mukaan miltei mistä tahansa, eikä ole mikään epätavallinen näky, että suomalainen kulkee kadulla kahvimuki toisessa ja älypuhelin toisessa kädessä.

Ei olla tavattu pitkään aikaan, kuule, mennäänkö kahville, vaihdetaan kuulumiset ja parannetaan kahvittelun lomassa koko maailma. Juodaanko toiset kupilliset? Vatsaa jo vääntää ja sydän takoo kiivasta tahtia, mutta santsikuppi puoleen hintaan hyvässä seurassa on aina paikallaan.

Lealiisa Kivikari
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi