Aiheet
Lealiisa Kivikari

Vapaus valita ilman vastuuta

Kuva: Katja Luoma

Tämä totuuden jälkeinen ja valintojen vapauden aikakausi velvoittaa olemaan valppaana koko ajan. Yksityisyyden rajat ovat hämärtyneet ja on suotavaa, että olemme jatkuvasti tavoitettavissa, käytettävissä ja näkyvillä.

Sote-uudistuksen yhteydessä yksilön valinnanvapauden puolesta painokkaasti puhuvat päättäjät tekevät samaan aikaan päätöksiä, joilla tiukennetaan huomattavasti työttömien valvontaa ja holhoamista. Samat päättäjät tekivät valinnanvapauden nimissä myös koulutusuudistuksen, joka jättää oppilaat tyhjän päälle ja ajaa vielä jäljellä olevat opettajat ahdinkoon. Minkä tahon etuja ajaa laajamittainen sivistyksen ja koulutuksen purkaminen?

Ennen valinnanvapauden yhteydessä puhuttiin myös vastuusta. Nyt meille luodaan vapaiden valintojen maailmaa, mutta kukaan ei ole vastuussa mistään. Tarkoittaako valinnanvapaus ainoastaan taloudellista hyötyä ja kilpailua?

Isojen kauppaketjujen ei tarvitse kilpailla palvelun tasosta tai saatavuudesta. Asiakkuus ei tarkoita ihmistä, vaan luottokortin pinkoodia. Oletetaan, että hinta on ainoa asia, joka vaikuttaa ostopäätökseen. Massamyymisellä ja halpatuotannolla on ajettu alas pienten yrittäjien liiketoiminta ja kuluttajan mahdollisuudet valita.

Kun lähtee ostamaan kesämekkoa, niin ketjukaupoissa on tarjolla samat värit samalla helman mitalla. Kun avaa radion tai television, niin jokainen kanava tarjoaa samankaltaisia sisältöjä ja soittolistoja. Voimme siis vapaasti valita miltä kanavalta katsomme tai kuuntelemme puuduttavaa kaupallista pintahöttöä samanvärisissä kesävaatteissa.

Ilmoittaudumme vapaaehtoisesti päivittäin sosiaalisessa mediassa. Kerromme sanoin ja kuvin missä olemme ja kenen kanssa, miltä tuntuu ja mitä ajattelemme, mitä teemme ja mitä syömme. Vertailemme tahtomattammekin omaa elämäämme toisten elämään.

Emme ehdi edes huomata, kun disinformaatio tulvii tajuntaamme. Tahdomme piristyä ja unelmoida, mennä uuteen ravintolaan, vaihtaa ruokavaliota, sisustaa asuntomme uudelleen tai lähteä matkalle. Huomaamattamme tahdomme kuluttaa ja kuvittelemme itse ohjaavamme valintojamme, vaikka ne juuri markkinoitiin meille.

Meillä ihmisillä käydään kauppaa ja meidän huomiostamme taistellaan. Informaatiosota ja kyberhyökkäykset ovat arkipäivää. Kokonaisuuksia on yhä haastavampi hahmottaa. Todellisuudessa on monia rinnakkaisia todellisuuksia ja totuuksia, joista ihminen vapaasti valitsee itselleen sopivimman.

Joudummeko vielä pitkään odottamaan internetvapaita vyöhykkeitä? Voisipa valita kahvilan kiireettömille kohtaamisille, jossa voisi lukea kirjaa, tavata ystävän tai vain katsella elämää ympärillään ilman älylaitteiden vaatimaa jatkuvaa huomiota.

Kirjoittaja on lahtelainen sanataiteilija.

Lealiisa Kivikari
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää