Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Lealiisa Kivikari

Kolumni: Kesäloma tapahtumia tulvillaan

Lealiisa Kivikari

Suomi on kesätapahtumien luvattu maa, niitä riittää joka notkoon ja saarelmaan. Mikäs siinä: lomalla täytyy tapahtua! Huvipuistoa, teatteria ja ekstriimiä. Pelkkä oleminen ei tunnu riittävän kesätapahtumaksi.

Sain uuden näkökulman luettuani Jouni Tossavaisen runon Taivasuintia. Runoilija kuvailee ainutlaatuisena kesätapahtumana rakkaimman kanssa vietettyä iltahetkeä järven rannalla: "Ikuinen peilileikki: tuolla taivas, täällä maa, vesi välissä, jossa jumalaiset ja kuolevaiset tanssivat palavasti iltansa iloksi."

Runo on inspiroinut mökkilomaamme ja se on ollut kesätapahtumia tulvillaan. Juuri nyt on laituritapahtuma: yksi ottaa aurinkoa, toinen lukee ja itse kirjoitan kolumnia makuuasennossa. Aurinko tekee rusketusraitaa selkääni, vesi liplattaa veneen kupeeseen.

Sähköttömällä, viemäröimättömällä mökillä riittää pelkokerrointa ja elämyspuistoa kaupunkilaislapsille. Yksi hupaisimmista tapahtumista on huussitapahtuma. Se seuraa draamankaarta niin kuin hyvät tapahtumat yleensäkin. Ensin alkaa voivottelu: voi että pitäis mennä. Sitten jossittelua: jos paarma puree pyllystä, jos tukehdun hajuun. Epäröinnin kautta matkaan: en mee vielä, meen vasta kohta. Äiti, miksi mun mahaan sattuu? Tähän saattaa sisältyä kiljahduksia, kiroilua, jalanpolkemista, jopa uhkailua: se on sun vika, jos putoan reikään. Lopulta tapahtuma päättyy onnellisesti: lapsi tulee takaisin ehjänä ja iloisena.

Hiljaisuus ja erilaisten laitteiden puuttuminen on kokonaisvaltainen supertapahtuma. Huomaan itsestäni, että kotiutuminen luonnon rytmiin ja hiljaisuuteen kestää muutamia päiviä, kun on tottunut äänisaasteeseen ja jatkuvaan touhottamiseen. Nuorille tämä on vaikeampaa, sillä heidän arkipäiväänsä teknologia kuuluu eri tavalla kuin oman ikäpolveni nuoruuteen.

Luonnossa elämä ottaa oman rytminsä ja toiminta keskittyy oleelliseen. Ihmisille välttämättömistä asioista rakentuu kesätapahtumia, jotka voittavat mennen tullen suuremmat. Ruokailu ja astioiden pesu on verkkaista. Sauna ei lämpiä nappia painamalla, vaan lämmitystapahtuma on kuin pyhä rituaali. Tehdään puut, otetaan tuohet talteen, tulitikut taskuun ja vedetään ne lautalla saunasaareen. Auringon laskiessa rupatellaan niitä näitä, ihmetellään taivaan väripalettia veden pinnalla, odotellaan kaikessa rauhassa, kun savu tupruttaa piipusta.

Saunan henki hyväilee ja vesi voitelee. Proosallinen vastine Tossavaisen taivasuinnille on meidän perheessä tissikellunta. Yhtä kaikki, vesi on ihmeellinen alkuelementti - se palauttaa ihmisen turvalliseen keinuvaan tilaan ja saa ajatukset leijailemaan vapaasti, veden peilissä. Kun silmä vältti, tuuli pyyhkäisi lehdestä leikkaamani runon Taivasuintia veteen kellumaan. Taidan mennä runon mukaan: vuorossa on uintitapahtuma.

Kirjoittaja on lahtelainen sanatyöläinen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lealiisa Kivikari

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi