Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kristiina Koivunen

Naisia alistetaan utopialla ihannevartalosta

Kuva: ESS

Emme seiso barrikadeilla, koska seisomme vaa’alla", aloittaa ruotsalainen Julia Skott viime vuonna ilmestyneen kirjansa Kroppspanik eli Kroppapaniikki. Hänen mielestään se, että nykyinen kauneusihanne on vaikea saavuttaa tavallisella vartalotyypillä, on miehisen yhteiskunnan salajuoni naisten alistamiseksi. Monilla naisilla on huono itseluottamus, koska he kokevat epäonnistuneensa ihannepainon saavuttamisessa, vaikka se on epärealistinen heidän keholleen. Siksi naisten on vaikea pitää puoliaan työmarkkinoilla ja naisvaltaisten alojen palkkaneuvotteluissa.

Kirjan liepeessä on kuva kirjoittajasta, terveen ja tavallisen näköisestä nuoresta naisesta. Julia Skott ei näytä ylipainoiselta. Hän ei kerro painoaan, mutta sanoo olevansa painoindeksin mukaan ylipainoinen. Hän alkoi pohtia painoindeksin luotettavuutta, kun terveydenhoitajalta lipsahti, että vaaka taitaa olla epäkunnossa Julian noustua siihen. Tämä vastasi vaa’an olevan kunnossa, mutta alkoi pohtia sopiiko yksi laskentamalli ihannepainon määrittelyyn kaikille. Ihmiskehojahan on montaa eri tyyppiä kuten koiriakin on eri rotuja. Koirien erilaisuus hyväksytään, eikä yritetä saada kaikkia näyttämään vinttikoirilta.

Joulun lähestyessä lehdet ovat täynnä kermalla ja sokerilla kyllästettyjen herkkujen reseptejä. Vuoden vaihteen jälkeen niiden teemaksi vaihtuu laihduttaminen. Ja muulloinkin kuin jouluna elintarvikkeissa on paljon piilosokeria, jonka havaitseminen onnistuu vain lukemalla huolellisesti pakettien kyljissä olevat pienellä kirjoitetut tekstit.

Ihmisten biologinen rakenne ei ole muuttunut, vaikka emme enää saalista kivikirveillä eläimiä savannilla. Satojentuhansien vuosien evoluution aikana ihmiselimistö kehittyi niin, että se haluaa kehoon mahdollisimman paljon vararavintoa, sillä seuraavaa saaliseläintä voi joutua odottamaan kauan. Tämä vaatimus on edelleen geeneissämme, siksi rasva maistuu hyvältä.

Julia Skottin mielestä nykyinen terveysintoilu syyllistää ihmisiä, joiden paino on asettunut tasoon, joka sopisi kivikauden savannille. Evoluutio tapahtuu hitaasti, ihmisbiologia ei ole siirtynyt supermarkettien ja pakastealtaiden aikakaudelle. Kivikaudesta on niin lyhyt aika, että elimistömme kokee laihduttamisen saaliseläinten vähyydestä aiheutuvaksi ongelmaksi. Elimistö haluaa takaisin turvallisen energiavaraston.

Oman painon tarkkailu vie ajan lisäksi myös rahaa - laihduttajien proteiinipatukat maksavat paljon enemmän kuin suklaapatukat, ja monet jäävät koukkuun laihdutuskerhon jäsenyyteen. Epärealistisilla ulkonäkötavoitteilla tehdään bisnestä.

Mikä nakertaisi itsetuntoa enemmän kuin laihduttamisen epäonnistuminen? Siis naisten itsetuntoa… kuuluuko tuttavapiiriinne miehiä, jotka käyvät vaa’alla joka päivä ja laskevat aterioiden kalorimääriä?

Siitä huolimatta, hyvää ja herkullista pikkujoulukautta kaikille!

Kristiina Koivunen

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa tutkija.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kristiina Koivunen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi