Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kristiina Koivunen

Jihadistien morsiamet ovat piilossa

Kuva: ESS

Islamilainen valtio -järjestön, eli IS:n, terroristien hyökkäykset Irakissa ovat olleet näkyvästi esillä mediassa viime viikkoina. Mutta missä ovat jihadin, islamistisen sodan, naiset?

Shokeeraavissa lehtikuvissa näkyy vain vihaisia miehiä heiluttamassa kalashnikoveja.

Lähi-idän valtausta yrittävä IS-liike on myös ääriradikaalien musliminaisten liike, mutta he ovat kotona piilossa julkisuudelta.

Islamilaista sharia-lakia erittäin tiukasti tulkiten musliminaisilla on oikeus tavata vain maher-miehiä, joita ovat isä, veljet, aviomies ja omat pojat. He saavat liikkua kodin ulkopuolella vain maherin seurassa.

Tämä laki on voimassa Saudi-Arabiassa ja IS:n valtaamalla alueella Irakissa ja Syyriassa.

Saudinaiset saavat kuitenkin liikkua myös perheen autonkuljettajan kyydissä, sen sijaan he eivät saa ajaa itse autoa. Sitä ei tarvitse pohtia kenen kanssa saudinaiset saisivat matkustaa bussissa, sillä Saudi-Arabiassa ei ole julkista liikennettä.

Monet saudit pitävät maataan naisten avovankilana.

Sauditytöt saavat opiskella tyttökouluissa, mutta IS:n hallitseman alueen kouluihin menee syyslukukauden alkaessa vain poikia.

Luulisi siis naisten yrittävän paeta IS-terroristien valtaamalta alueelta keinolla millä hyvänsä ja yrittävän päästä Eurooppaan asti. Mutta henkilöliikenne kulkeekin päinvastaiseen suuntaan. Tiedetään, että nuoria muslimimiehiä on lähtenyt Euroopasta taistelemaan Syyriaan ja Irakiin jihadisteina. Mutta täältä on mennyt sinne myös musliminaisia. He eivät osallistu jihadiin tarttumalla aseeseen, vaan solmimalla avioliiton taistelijan kanssa.

Jihadistit uskovat pääsevänsä kuollessaan suoraan paratiisiin, ja heitä kuoleekin satoja joka kuukausi. Vaimoista tulee nopeasti leskiä ja yksinhuoltajaäitejä. Jihad-ideologian mukaan taistelussa kuolleen soturin omaiset eivät saa näyttää tämän kuoltua surua, vaan heidän on juhlittava tämän pääsyä paratiisiin.

Myös ääri-islamistisen Hamas-järjestön kannattajat ajattelevat näin. Yhteisö odottaa naisten iloitsevan, kun he saavat tiedon poikansa kuolemasta Israelin vastaisessa taistelussa.

Tässäkin yhteydessä on syytä korostaa, että IS on yksi islamin äärilahko, jota kannattaa vain hyvin pieni osa muslimeista. Kaikkia muslimeja ei saa leimata heidän takiaan barbaareiksi ja terroristeiksi.

Euroopassa asuvien musliminuorten radikalisoituminen on huolestuttava ilmiö, jonka pysäyttäminen edellyttää sen syiden ymmärtämistä.

Naisia ei saa unohtaa, heilläkin on omat pettymyksensä ja muut syynsä vaihtaa eurooppalainen tasa-arvo keski-aikaiseen elämään omien miessukulaisten eli maherien vallan alla.

Kirjoittaja on Lähi-idän tilannetta Helsingistä käsin seuraava tietokirjailija ja vapaa tutkija.

Kristiina Koivunen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kristiina Koivunen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi