Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kristiina Koivunen

Feministipuolue toi naisasian Ruotsin puolueisiin

Kuva: ESS

Ruotsin puoluekartan uusimman tulokkaan, Feministiskt Initiativin, eli Feministialoitteen, menestys toukokuisissa eurovaaleissa oli shokki maan vanhoille puolueille. Sen ehdokas Soraya Post, joka ei ole aiemmin ollut mukana politiikassa, nousi europarlamenttiin. Feministipuolue yrittää päästä myös Ruotsin eduskuntaan ensi syksyn vaaleissa.

Kuluvaa vuotta kutsutaan Ruotsissa supervaalivuodeksi, syksyllä valitaan eduskunta, kunnanvaltuustot ja terveydenhuollosta päättävät läänien maakäräjät. Eurovaaleja pidetään eduskuntavaalien esikisana.

Feministien menestys on tehnyt syksyn vaaleista naisten asemaa käsittelevät vaalit. Varsinkin naisten asema työelämässä saa paljon huomiota. Vanhat puolueet vakuuttavat melkein kuorossa, kuinka ne aikovat parantaa naistyöntekijöiden oloja.

Vaikka feministipuolue on puolueena uusi, monilla sen jäsenillä on kokemusta politiikasta. Sen puheenjohtaja Gudrun Schyman oli kymmenen vuotta Ruotsin Vasemmistoliiton puheenjohtaja. Feministipuolue syntyi pettymyksestä perinteisiin puolueisiin.

Naisten miehiä alhaisempi tulotaso liittyy kahden naisvaltaisen alan, terveydenhuollon ja opetuksen, ongelmiin. Hoitoalalla osa-aikatyö on yleistä. Pienten lasten äideille se on hyvä ratkaisu, mutta monille muille ongelma pienen palkkapussin takia.

Koulujen ongelmat saivat paljon huomiota viime keväänä, kun uusimmat pisa-testin tulokset julkistettiin. Testissä verrataan eri maiden koululaisten taitoja.

Suomi on aina ollut kärkisijoilla, mutta Ruotsin sijoitus laski aiemmastakin. Ruotsi sai Pohjoismaista vähiten pisteitä, mihin on etsitty kiivaasti syitä koko alkukesä. Varsinkin kun Ruotsilla on kyseenalainen kunnia pitää kärkisijaa toisessa tilastossa, eli koulujen tulipaloissa. Ja usein tulipalot ovat oppilaiden sytyttämiä.

Myös joidenkin opettajien työ on osa-aikatyötä, täyden palkan saadakseen he joutuvat suhaamaan kahden koulun väliä.

Feministit saavuttavat tavoitteitaan kiertoteitä pitkin:

”Ruotsi tarvitsee feminismiä!” lopetti liberaalipuolueen puheenjohtaja, Ruotsin opetusministeri Jan Björkdahl tärkeän linjapuheen.

Puolueet ovat liikuttavan yksimielisiä opettajien palkan nostamisesta ja työolojen parantamisesta opetuksen tason nostamiseksi. Demarit lupaavat antaa terveydenhoitoalan osa-aikatyötä tekeville kokopäivätyön.

Rasisminvastaisuuttaan korostava Feministipuolue haluaa olla vastavoima ruotsidemokraateille, joiden kannatus on myös kovassa nousussa.

Feministit vaativat tasa-arvoa, eivät naisten diktatuuria. Miehiltä ei ole pääsy kielletty heidän tilaisuuksiinsa.

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa tutkija, joka viihtyy myös Ruotsissa.

Kristiina Koivunen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kristiina Koivunen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi