Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kristiina Koivunen

Musliminaisten uhkailusta vaietaan Ruotsissa

Kuva: ESS

Olen kirjoittanut kolumneja Ruotsin kummallisuuksista ja hassuista asioista. Mutta tämä asia ei naurata.

Ruotsalaisista on mielikuva kohteliaina, kivoina ihmisinä. Mutta mitä pitäisi ajatella viimeaikaisista uutisista?

Autot palavat Tukholman siirtolaislähiöissä ja natsit marssivat. Viime talvena jalkapallohuliganismi sai kuolonuhrin, kun Malmössä futismatsiin matkalla ollut perheenisä sai kaljapullon päähänsä.

Ruotsalaisen idyllin varjossa kytee viha ja aggressiivisuus.

Naisiin kohdistuvaa parisuhdeväkivaltaa Ruotsissa on asukaslukuun nähden vähemmän kuin Suomessa, kiitos feministijärjestöjen vuosikymmeniä kestäneen lobbauksen.

Viime aikoina esiin on noussut uusi, ikävä ilmiö, johon naisjärjestöt eivät ole reagoineet vaatimalla lakiuudistuksia ja koulutusta poliiseille.

Huivia muslimitapaan käyttäviä naisia solvataan ja uhkaillaan Tukholmassa niin paljon, että se vaikuttaa heidän liikkumiseensa.

Ruotsissa ei ole virallisia tilastoja muslimien määrästä, islamilaiset seurakunnat arvioivat heitä olevan 400 000. Viisi prosenttia Ruotsin asukkaista on muslimeja.

Huivipäisiä naisia kutsutaan hunnutetuiksi. Muslimihuntu ei ole morsiushunnun tapainen pitkä laahus, vaan suorakulmainen kangaspala, jolla peitetään hiukset ja kaula.

Huivin sitomistavasta näkee, onko sitä käyttävä nainen muslimi vai marjametsään matkalla oleva kantaruotsalainen.

Piilorasismin noustessa pintaan hunnutetut musliminaiset ovat joutuneet sen kohteiksi.

Koska Tukholman kaukaisimmissa lähiöissä melkein kaikki asukkaat ovat siirtolaisia, heidän on turvallista liikkua niissä.

Mutta olen kuullut, etteivät monet musliminaiset uskalla lähteä lähiöistä yksin Tukholman keskustaan, jossa heidän päälleen on syljetty jopa hienolla Östermalmilla.

Islamilaiseen seminaariin oli koottu naisten kertomuksia.

Eräs tyttö kirjoitti näin:

”Kun äitini ystävättäret lähtevät illalla kotiin, he ottavat huivin pois. He työntävät päähänsä myssyn ja sitovat kaulaliinan kaulaan. Huomatessaan hämmästykseni he selittävät: Ei huivi päässä voi matkustaa ratikalla yhdeksän jälkeen, oletko hullu! Meidän on estettävä hyökkäykset. On parasta olla näyttämättä, että on muslimi.”

Vaikka naisten oikeuksista keskustellaan paljon Ruotsin tiedotusvälineissä, tästä asiasta niissä vaietaan. Niiden näkökulma muslimihuiveihin on, kuinka naisia voisi auttaa vapautumaan niistä.

Vaikka Ruotsissa on uskonnonvapauslaki, eikä muiden uskontojen harjoittajia kannusteta luopumaan uskontonsa tunnuksista, kuten rististä tai juutalaisten Daavidin tähdestä.

Kristiina Koivunen

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa tutkija, joka viihtyy myös Ruotsissa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kristiina Koivunen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi