Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kristiina Koivunen

Kenkäfriikkien maassa

Kurdinaiset eivät yleensä ole kiinnostuneita politiikasta, mutta on yksi poliitikko, jota kaikki ymmärtävät: Filippiinien Imelda Marcos. Sillä myös kurdit rakastavat kenkiä.

Shadia valmistui kesällä opettajaksi ja on juuri aloittanut ensimmäisessä työpaikassaan. Ensimmäiseen palkkapäivään on vielä aikaa. Tuttavia ei kiinnosta miltä Shadiasta tuntuu olla opettaja, vaan miksi hänellä on joka päivä samat kengät.

Irakin Kurdistanissa on tapana, että töihin laitetaan joka päivä eri vaatteet. Shadia on kiertänyt sinnikkäästi kirpputoreja, joilla myydään Etelä-Koreasta tuotuja tavaroita, mutta ei ole löytänyt sopivia kenkiä.

Kalarin opiskelija-asuntolasta on noin kymmenen minuutin kävelymatka yliopistolle. Campukselta on bussiyhteys keskustaan, mutta alueen sisällä on käveltävä. Tytöt valittavat tästä jatkuvasti. Heidän mielestään bussi asuntolasta yliopistolle on välttämätöon, koska on liian kuuma kävellä.

Kesällä Kalarin lämpötila on yli 40 astetta, mutta suurimman osan lukuvuodesta sää on siedettävä.

Tyttöjen on vaikea kävellä, koska he käyttävät joka päivä piikkikorkoisia sandaaleja. Suomessa sellaisia käytetään vain juhlissa.

Euroopassa korkeakorkoisetkin kengät suunnitellaan ergonomisesti, mutta Irakissa myydään Kiinassa valmistettuja heikkolaatuisia tekonahkakenkiä, jotka hiertävät ja puristavat jalkoja.

Kun opiskelijatytöt palaavat asuntolaan, he ottavat ensimmäiseksi kengät pois jaloista. Ulkonäöstään tarkasti huolehtivien nuorten tyttöjen jalat ovat usein turvonneet ja varpaat vääntyneet epänormaaleihin asentoihin. Mieleen tulee muinaisten kiinalaisten tapa typistää naisten jalat silloisten kauneuskäsitysten mukaisesti liian tiukoilla kengillä kasvuiässä. Aikuisina naiset olivat osittain liikuntakyvyttömiä.

Irakissa on tapana, että naiset eivät mene minnekään yksin. Isä, aviomies tai veli kuljettaa heidät autolla niin töihin kuin ostoksillekin. Naisethan eivät pysty liikkumaan yksin epämukavilla kengillään. He ovat olentoja, joista miesten on huolehdittava.

Kurdinaiset katsovat ihmetellen Suomesta tuomiani lenkkareita. Kukaan heistä ei suostuisi käyttämään sellaisia.

Kirjoittaja opettaa sosiologiaa ja englantia Sulaimanian yliopistossa Kalarissa, Irakin Kurdistanissa.

Nuorten tyttöjen jalat ovat usein turvonneet ja varpaat vääntyneet epänormaaleihin asentoihin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kristiina Koivunen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi