Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kirjaelämää Lahdessa

Kalle Veirto: Uusi televisio antoi potkua julkaisutahtiin

Kun katsoo nyrkkeilyä, alkaa väistellä ja hakea alakoukkua. Kun näkee pornoa, kiihottuu. Sama aivojen sähkökemia synnyttää tarpeita myös elektroniikan hankkimiseen.

Juu, menin ja ostin loppuvuonna pari televisiota. Mitään puutostilaa ei ollut, olihan kodissamme ennestään kaksi selaimella varustettua full hd -vastaanotinta sekä tietokoneen laadukas kakkosnäyttö.

Mutta syvää mustaa niissä ei ollut, eikä täyspitkää elokuvaa saanut katsotuksi yhteen soittoon. Katsokaas, se hemmetin verkkosovitin, se niinku rupes aina lagaamaan kesken leffan.

Luin syvästä mustasta kuluttaessani aikaa keikkatauolla. Kahviossa oli tarjolla joku tekniikanmaailma. Siinä kerrottiin, etteivät hd- ja led-televisiot pysty tuottamaan yhtä syvää mustan sävyä kuin oled- ja qled-paneelit. Tieto tarttui mieleeni kuin purkkamälli.

Kun keikkapalkkiot napsahtivat tilille, päätin sijoittaa ne qled-televisioon, josta posti parahiksi toi tarjouksen kotiin. Oli juhlien jälkeinen sunnuntai ja mielessä kupli huoleton krapula.

Ei se mennyt niin kuin ennen vanhaan. Että töpseli seinään, piuha antenniin, ja ei kun katsomaan. Älytelevision raahaaminen autosta sisään, purkaminen, kokoaminen ja asentaminen otti puolitoista tuntia ja jumalattoman litanian kirosanoja.

Kun vastaanotin lopulta seisoi tason päällä käyttökunnossa, kutsuin kotiväen tarkastamaan uuden aikakauden saapumista torppaan. Tuomio ei vaan ollut se mitä odotin. Se oli: vie tuo helvettiin täältä!

Televisioruutu peitti ikkunasta tulevan valon, kuva oli epäterävä, jalkapallo lensi ilmojen halki väristen kolmena kuvajaisena, korttipaikka ei toiminut ja kaukosäädin oli susi. Teksti-tv:kään ei pärjännyt entiselle.

Mitä tulee mustan syvyyteen, niin ehkä se oli askel eteenpäin. Mitään merkitystä tällä yksityiskohdalla ei tietenkään ollut.

Jouduin myöntämään, ettei ostokseni ollut edes kymmenen prosentin parannus entiseen. Telkkarin olisi saanut palauttaa 60 päivän sisällä. Mutta kun unohdin hehtaarin kokoisen pakkauksen autotallin kulmalle vesisateeseen, se luukku sulkeutui.

Sitten tapahtui yhtä sun toista nöyryyttävää, kunnes tuli neljäs viikko. Silloin palasin kauppaan ja ostin toisen uuden television, pienemmän kuin edeltäjänsä. Se sijoitettiin olohuoneeseen paraatipaikalle, ja osoittautui heti kelpo kaluksi, teksti-tv:tä myöten.

Ensimmäinen yritykseni jäi myös talouteen ja palvelee nyt saunatuvassa. Muutamalla lisälaitteella viritin sen yhtä hyväksi kuin vanhan hd-vehkeemme, joka odottaa ylösnousemusta tuvan nurkassa lakanan alla.

Rahaa mustan sävyjen metsästykseen tuhraantui parituhatta euroa poikineen. Se vastaa yhden nuortenkirjan taattua tekijänoikeuspalkkiota. Älkää siis ihmetelkö, jos nimikkeitä julkaistaan vastedes nimissäni kiihtyvään tahtiin.

En syytä ketään, en kaupan myyjiä enkä edes itseäni. Olen inhimillinen olento, altis, kärkäs, tyhmä mies. Kun minulle näyttää nyrkkeilyä, alan väistellä. Kun luen syvistä mustan sävyistä, haluan nähdä sellaiset.

Tarinan opetus? Sama kuin Kalle Tappisella: Kyllä varmaan Tuitun armaan/ kanssa joulupukin kirjat oisi tullut halvemmaks.

Kalle Veirto
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kirjaelämää Lahdessa

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi