Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kirjaelämää Lahdessa

Neljä pääministeriä vs. 21 kriminaalia

Silmäilin sunnuntaina verkkolehtiä tietokoneella. Saarilta seuraan The Guardiania ja MEN:iä eli Manchester Evening Newsiä. Ne ovat kuin Jekyll ja Hyde, eikä niitä lehteillessä yhtään ihmettele brexitin tuskaa.

Laatujulkaisu Guardian/UK raportoi tietenkin EU-erosta laajasti. Brexit oli sunnuntain pääaihe, lisukkeenaan muita kovan politiikan teemoja, koulutusta ja maahanmuuttoa.

Kuvatarjontaa hallitsi pääministeri May: neljä kuvaa kolmessa eri jutussa. Koko sivun päällystö edusti yhteiskunnan eliittiä: oli piispa, entinen pääministeri Brown, entinen ministeri Osborne, joku kuuluisa teatteriukko…

Alempana tulivat arjen sankarit, muun muassa kaksi ansioitunutta passipoliisia. Urheilujuttuja leimasi vimmainen analyysin henki ja vankkumaton tasa-arvo.

Lehden kansainvälinen painos ponnahti vielä korkeampaan kaareen kuin UK-versio. Se leijasi puhtaiden arvojen ja suurten periaatteiden seurassa, ja leipoi molemmin käsin lättyyn Donald Trumpia.

MEN kertoi tyystin toisenlaisesta Britanniasta. Sen sunnuntain avausta koristi joulun kriminaalien kavalkadi. Kuvakoosteessa luimuili 21 karmaisevaa tyyppiä: murhaajia, raiskaajia, vanhusten mukiloitsijoita, huumekauppiaita… Jutun henki oli anteeksipyytelemätön: jes, nämäkin surkeat roistot ovat nyt telkien takana!

Rikoksista pompattiin kaiken vakavan yli viihteeseen ja Valioliigaan, Cityyn ja Unitediin. Seuraavaksi lyötiin pöytään touhukkaita kansalaisia, hassuja pubeja ja herkku-uutuuksia, unohtamatta kenkkua säätä ja ruuhkia.

Sanaa brexit ei mainittu, eikä pääministeristä ollut kuvan kuvaa.

Kumpi lehdistä kertoi osuvammin todellisuudesta? Kumpikin, koska todellisuuksia on monta, ja ne elävät tässä kohtaa omillaan ja erillään. Syyt: kulttuurinen sekamelska, eritahtisuus, syvälle juurtunut luokkayhteiskunta, eriytyneet kaupunginosat, taistelu identiteeteistä…

Ja verkosta saa ympäri vuorokauden vahvistusta juuri sille, mihin haluaa uskoa, faktoista viis. Kerran mahtava BBC ja ihailtu laatulehdistö ovat enää vain lintuja langalla muiden lintujen joukossa.

Luotettavia ne ovat sen silmissä, joka uskoo niiden kuvaan. Maailmankuva ei ole maailma, vaan kuva maailmasta.

Filosofi Edmund Husserl piti vuonna 1935 Wienissä kuuluisan luentonsa eurooppalaisen ihmisen kriisistä. Hän pelkäsi, että vanhan mantereen sielu murtuu tekniikan, politiikan ja historian rutistuksessa, eikä ”elämismaailmalla” ole kohta arvoa.

Käsite elämismaailma on vaikea: se on meidän käsityksemme ja kokemuksemme itsestämme, ympäristöstä, perinteestä, arjen elämänpiiristä ja muista ihmisistä. Se on tiedon, tietoisuuden ja elämänhallinnan oma alue.

Se, mistä 75-vuotias Husserl varoitti, on selvä: teknokraattien, talouskurittajien, viihdemaakareiden ja koneistojen kaikkialle tunkeva ylivoima. Ja siihen se meni.

Eurooppa, Britannia ja Suomi tekevät nyt loikkiaan tyhjänpuhujien johdolla pimeyteen. Epävarmuus ja ristiriidat kuuluvat eläviin kulttuureihin, mutta The Guardian on kaikkialla liian kaukana MEN:istä.

Kalle Veirto
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kirjaelämää Lahdessa

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi