Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kirjaelämää Lahdessa

Nyt ei peukku noussut suomalaiselle

Kokemus oli ensimmäinen laatuaan. Aina ennen olen alkukantaisen nurkkapatrioottisesti ajatellut, että suomalaisen etu on minun etuni.

Kun heimoveli tai -sisar on ollut ehdokkaana korkeaan kansainväliseen virkaan, olen toivonut hänelle menestystä. Samalla tavalla kuin toivoin aikoinaan Jari Litmaselle minuutteja ja maaleja Euroopan kentillä.

Myös oululaisen Sebastian Ahon 0+1 lämmittää aina, kun NHL pelaa ja teksti-tv toimii.

Suomalaisena en halua, että Suomen edustajat kyttäävät väärin äänestäviä, kielivät muista ja uhkailevat rangaistuksilla.

Alex Stubbia en kannattanut eurokonservatiivien EPP:n kärkiehdokkaaksi ja Euroopan johtajaksi. Hyväkuntoinen, komea mies, liberaali kuin mikä, tohtori ja takuuvarmasti EU-eurooppalainen, niiltä osin kaikki kunnossa.

Ex-pääministerimme oli myös petrannut pointeissaan ja lisännyt ytyä. Niissäkään ei ole ongelmaa, ne ovat vain tyyppikatsastettua yleiskivaa EU-potaskaa: korkeaa ja yhdentekevää.

Siitä en tykännyt, että Stubb nosti kampanjassaan yhden jäsenvaltion tikun nokkaan ja pyrki kurittamaan Unkarin Viktor Orbánia ja hänen Fidezs-puoluettaan.

Juu, Orbán on hankala tapaus, mutta on kuitenkin saanut mandaattinsa demokraattisissa vaaleissa unkarilaisten enemmistöltä. Ei hän ihmisiä ammuta ja heitä tyrmään.

Suomalaisena en halua, että Suomen edustajat kyttäävät väärin äänestäviä, kielivät muista ja uhkailevat rangaistuksilla. Eikös meidän Eurooppamme nojaakaan moniarvoisuuteen ja ”dialogiin” ja siedä toisinajattelijoita?

Suomalaisen kulttuurin ja politiikan vahvuudet löytyvät jyrkältä keskitieltä: kyvystä neuvotella vastapuolten kanssa, löytää syyt ja ehdot sovinnolle ja kasvattaa yhtenäisyyden ja eheyden alaa.

Noilla eväillä noustiin kansalaissodan veristä ja vankileireiltä, sodittiin mahtavaa puna-armeijaa vastaan ja rakennettiin hyvinvointivaltio. Se on tie, joka ei olisi ollut suorempi ja sileämpi millään muulla politiikalla.

Heti sisällissodan laannuttua säädettiin mm. yleinen oppivelvollisuus ja maata maattomille taannut Lex Kallio. Isoja sovinnon tekoja olivat myös tammikuun kihlaus 1940 ja viimeisin eläkeuudistus 2017.

Suhdetta Neuvostoliittoon voi toki luonnehtia kyyristelyksi. Mutta hyvinpä kyyristelivät, kun rauha ja itsenäisyys säilyivät. Ja samaan aikaan kiinnityttiin länsimaiden kylkeen kulttuurin ja kaupan kautta.

On ollut tappelusta, vihapuhetta ja lakkoja, mutta suurin kaikista on neuvottelun halu ja taito. Ja seuraavana sopu. Ne ovat Suomen vahvuuksia, eivät kukkoilu ”arvojohtajana” ja ruotujen ojentaminen. Tärkeily.

Olin siis kerrankin iloinen, että Suomen edustaja hävisi. Ei haitannut vaikka saksalainen vastaehdokas Weber sortui populismin syntiin: tölvi euroeliittejä, puhui henkilökohtaisista vastoinkäymisistä ja nuoleskeli kristittyjä huomauttamalla että Euroopassa seisoo yhä kirkkoja Ateenasta Helsinkiin.

Niinhän se toisaalta on: kristinuskolla on Euroopassa enemmän kannattajia kuin konsanaan EU:lla.

No, onneksi löytyy reippaita urheilevia maanmiehiä, joita voi kannattaa ilman tuskaa. Ex-Tappara Patrik Laine teki viime viikolla NHL:ssä hattutempun ja Granlund tarjoili kolme syöttöä!

Kalle Veirto
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kirjaelämää Lahdessa

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi