Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kirjaelämää Lahdessa

How are you, Suomi?

Hyvä että suomen kielestä kannetaan viimein huolta. Vastassa on vaan mahtava vihulainen: verkon, viihteen, tieteen ja kaupan maailma, ja ne ovat englanninkielisiä.

Kannattaako pullikoida, kun ei mitään kuitenkaan voida. Suomi on ollut ruotsalainen, Suomi on ollut venäläinen, joten kai se voi olla englanninkielinenkin. Lusikka vaan kauniisti käteen, ja kaikki hyöty irti.

Esikuvana toimii Alankomaat, joka on täysin kaksikielinen maa, ja se toinen kieli on englanti. 17 miljoonan asukkaan Hollanti on pitkään ollut hubi. Suomeksi se tarkoittaa läpikulkupaikkaa, solmukohtaa ja jakelualustaa.

Kaikesta, mitä rahdataan Hollannin kautta maailmalle ja maailmalta Eurooppaan, hollantilaiset lohkaisevat osansa.

Suomi-hubi voi jo nyt vetää rastin seuraaviin ruutuihin: EU:n nöyrä jäsen, toimiva oma parlamentti, riippumaton oikeuslaitos, jonkinlainen armeija, yhdenvertaisuuteen perustuva koulutus, länsimaiset arvot ja taatut ihmisoikeudet.

Omat kansalliskielet ovat hubille hidaste. Ruotsinkielinen vähemmistö puhuu käytännössä englantia, maahanmuuttajat kotoutuisivat mieluusti englanniksi, ja meistä muista alle nelikymppiset pärjäävät myös maailmankielellä.

Itä-Suomi, ikääntyneet ja kouluttamattomat ovat suurin kanto kaskessa. Mutta pian se lahotetaan pois, jos ei suosita heikointa ainesta.

Hub-kehityksessä meillä ei ole muuta menetettävää kuin oma kieli, mieli ja kansakunta. Etnistä Suomen kansaa hubi ei tarvitse mihinkään, ja sehän on monesta vain hyvä asia, koska kansallisvaltio on nationalistinen paha ja rajat on tarkoitettu rikottaviksi.

Jos vertauskohtaa haetaan menneisyydestä, hubi voisi olla kuin karjalaisten vanha markkinapaikka Viipuri, jossa puhuttiin rinnan saksaa, suomea, ruotsia ja venäjää. Nyt tosin kielten moninaisuuden korvaa englannin yhtenäisyys.

Utopia vai dystopia? Itse kokisin hubin hankalaksi, en oikein taivu englanniksi. Saan sillä toki maailmalla pitsan ja oluen ja pääsen kaupoissa rahoistani eroon. Kerran pidin konferenssissa esitelmän englanniksi, ja yksi taputti.

Siihen se tyssää. Elän kielessä, kielen päällä. Elän Suomessa ja suomessa. Identiteettini on syvästi suomalainen, ja Suomi on palvellut sukuani ja kaltaisiani hyvin.

Viimeisen 150 vuoden aikana on toki ollut vääriä ja oikeita sotia, epätasa-arvoa, syrjintää, naisten huonoa kohtelua, juoppoja ja häjyjä. Kaikki muu on satanut myös tavallisen suomalaisen laariin.

On luotu kulttuuri ja kirjallisuus, nostettu elintaso ja elinikä, taattu koulutus, turva ja eläkkeet. Kansallisvaltio ja oma kansalliskieli ovat olleet mahtavia työkaluja.

Uskaltaisiko väittää, että Euroopan pienet kansallisvaltiot ovat parasta, mitä ihmiskunta on tuottanut. Ketä ne muka uhkaavat? Ei hyökkää Viro Suomeen eivätkä norjalaiset rysky rajojen läpi pohjoiseen. Edes EU:n pahisvaltio Puola ei aiheuta minkäänlaista uhkaa meille.

Kansa on KANSAINvälisen yhteistyön perusta. Yhtenä vieraista kielistä voidaan kanssakäymisessä toki käyttää englantia, niin kuin käytetään koko ajan. How are you? I’m shit.

Kalle Veirto
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kirjaelämää Lahdessa

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi