Aiheet
Kirjaelämää Lahdessa

Vappu, vasemmisto ja muuan maitomies

Demarit ovat kivunneet gallupkärkeen! Vanha kunnon oppositionoste on viimein puhaltanut vaaleanpunaiseen palloon ilmaa ja saanut perinteisen työväenpuolueen lentoon.

Pj. Antti Rinne ei vieläkään loista televisiossa, puhuu läpiä päihinsä ja kuohuttaa ”oikeamielisiä” harkitsemattomilla sanavalinnoilla. Mutta mitä sitten, viha istuvaa hallitusta kohtaan on niin sakeaa, että tuokin riittää.

Vaikka toista on väitetty, Rinne oli viisas strateginen valinta. Hän ei voita ketään puolelleen, mutta pitää täpärästi harmaat pantterit, ay-väen ja huolestuneet viranhaltijat Sdp:n tukijoina.

Sillä porukalla voi yhä saada 21,1 prosenttia eduskuntavaalien äänistä ja nousta suurimmaksi puolueeksi ja valtaan.

Maltillinen työväenliike ei oikein ota tulta Euroopassa juuri nyt. Saksan demarit ovat hyytyneet hyviksi kakkosiksi, Norjan työväenpuolue ei saa kammetuksi oikeistokoalitiota syrjään ja oppositiossa ovat myös Tanskan demarit.

Ranskan mädät sosialistit on murskattu ja Hollannin työväenpuolue kuihtui porvarien apupuolueena viiden prosentin lilliputiksi.

Britannian labourilla on kunnon vasuri veturina ja kasakaupalla innokkaita nuoria jäseniä. Mutta osa vanhoista kannattajista ei lämpene Jeremy Corbynin avauksille.

Kun lukee vasemmalle kauniisti kallistuvaa The Guardianin, pääsee jyvälle miksei. Sama liike vastustaa ydinaseita, edistää feminismiä, marssii LBGT-porukan rinnalla, puolustaa maahanmuuttajia, sotii trumpismia vastaan ja tölvii ”mieskulttuuria”.

Mutta mitä sillä on tarjottavaa maitomies Malcolmille, jolla on siivoojapuolisonsa kanssa neljä lasta ja kämppä sillä kaupungilla huonommalla alueella, jossa nykyajan urbaanit vitsaukset kukoistavat?

Palkka mataa paikoillaan, lähikoulu kuuluu piirikunnan pohjasakkaan ja ihoon tatuoidun futisseuran kausikortti kallistuu 10 % vuodessa. Ja miksi koulutetun keskiluokan peukuttamat pakolaiset muuttavat Malcolmin kotikulmille eikä sinne, missä vauras väki itse asuu…

Onko ihme, jos Malcolm ei innostu, kun labour-aktivisti kertoo, että seuraavissa vaaleissa äänestetään ihmisoikeuksien, oikeusvaltion sekä EU-kansalaisten puolesta sortoa vastaan. Mitä Malcolm saa?

Saarivaltakunnan vasemmisto ei ollut näin äkkiväärä ja sirpaleinen vielä 10 vuotta sitten. Luin siihen aikaan säännöllisesti Guardian sisarlehteä The Observeria.

Sen jutuissa oli enemmän lämpöä, isommat tuopit ja läheisempi suhde perinteiseen työläiskulttuuriin kuin tärkeilevän uusvasemmiston maailmanparantajilla.

Suomen demareille on edullista, että koko vasenta laitaa ei tarvitse sulloa yhteen labouriin. Meillä se jakaantuu vasemmistoliiton, vihreiden ja Sdp:n kesken, ja demarit saavat pitää kielen keskellä suuta ja edustaa maltillisesti pysyvyyttä ja hyvinvointiyhteiskunnan muistoa.

Uskon että Malcolm äänestäisi Suomessa Rinteen demareita ja sitä, että maailma pysyy suunnilleen samanlaisena kuin se on parhaimmillaan ollut.

Pystyvätkö demarit vastaamaan huutoon? Vappupuheissa kyllä, käytännössä ei. Sori vaan.

Kalle Veirto
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Kirjaelämää Lahdessa

Näytä lisää