Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kirjaelämää Lahdessa

Kiitos isänmaa, kiitos Kuhlmey!

Olenkohan ottanut itsenäisyyden juhlavuoden turhan tosissani?

Olen ollut tänä syksynä isänmaallisempi kuin koskaan. Olen asetellut rintaani omia ja sukuni kunniamerkkejä ja napsinut niistä kuvia kavereille. Olen kuunnellut tuntitolkulla marssimusiikkia ja lukenut taas kerran Tuntemattoman ja Pohjantähden.

Olen myös salaa vihaillut epäisänmaallisia voimia ja ”nationalismin” päivittelijöitä. Hyväksyn jatkosodan ja rajoitetun natsiyhteistyön. Kiitos Saksalle osasto Kuhlmeyn ilmapommituksista, panssarinyrkeistä ja rynnäkkötykeistä.

Pari uhria sukuni sodalle antoi, mutta tuli niitä ukkoja sieltä onneksi takaisinkin. Osa heistä kävi sotaa myös natseja vastaan.

Kiitos.

Näkökulmani isänmaahan on itsekäs ja nurkkapatrioottinen. Sukuni tarina todistaa minulle, että itsenäinen kansallisvaltiomme on menestys.

Isäni perheeseen syntyi 1900-luvun alussa 14 lasta, joista puolet kuoli ennen aikuisikää. Suvun ensimmäinen keskikoulun käynyt eli nuoruuttaan 30-luvulla. Ensimmäinen ylioppilas oli tätini 2. maailmansodan jälkeen. Ensimmäinen maisteri astuu kuvaan 50-luvulla, nyt niitä on kymmeniä.

1800-luvulla syntyneet isovanhempani olivat käytännössä kouluttamatonta työvoimaa. Hekin saivat silti kokea edistyksen ihanat ensiaskeleet: vessan, vesipostin, lämpöpatterit ja lapsikuolleisuuden laskun. Seuraavien polvien osalle tuli koulutus-, sivistys- ja elintason nousu sekä kielitaito ja mahdollisuus matkustella.

Kiitos, Suomi 100.

Suomi kohosi kukoistukseensa osana Eurooppaa. Tietenkin. Kaikkea sitä, mikä 1900-luvulla tuli osaksemme, pohjustivat keskiajan yliopistot, hallinnon ja oikeuslaitoksen järjestäytyminen Ruotsin vallan aikana sekä vuosisata Venäjän suuriruhtinaskuntana.

Teollinen vallankumous ja Ranskan suuri vallankumous, kapitalismi ja kommunismi, nämäkin viitoittivat tietämme. Kiitos myös antiikille ja kristinuskolle.

Unohtaa ei sovi edes Suomen herroja, etenkään sitä ruotsinkielisten osaa, joka halusi auttaa romantisoimaansa rahvasta auttamaan itseään.

Erikoiskiitos meille itsellemme.

Katson yhteiskuntaa ruohonjuuritason tennissukka-anarkistin silmin. Se on kuvia kumartamattoman ja herkästi purnaavan rivimiehen vinkkeli.

Olen massaa, ja samasta ”tavallisten ihmisten” perunalaarista ovat ponnistaneet myös useimmat ystäväni. Lukioluokallani ei ollut ainuttakaan, jonka vanhempi olisi ollut akateeminen.

Oli itsenäisen ja yhtenäiseksi yrittävän Suomen ansiota, että saimme mahdollisuuden.

Kiitti.

Sitten haukkuihin: sori vaan älymystö, establismäntti ja helkkarin hapannaamat, ihan päällimmäisenä ei mielessä kuki murhe pahan kansallisuusaatteen ja sorrettujen vähemmistöjen tähden.

Suomen saavutukset tasavertaisuuden ja reilun pelin mestaruussarjassa ovat tasan toista kuin futareidemme FIFA:n rankingissa. Olemme huippuja.

Kiitos.

Edellisen johdosta kohotan 6. joulukuuta siniristilipun salkoon ja kaadan kitaani rintamamiesten ja lottien ryypyn. Taustalla raikaa se marssi, joka alkaa ”On Pohjolan hangissa meil isänmaa…”

Isänmaallista uhoa, juu, mutta minähän varoitin.

Kalle Veirto

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kirjaelämää Lahdessa

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X