Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Helena Salakka

Täältä tullaan, peruskoulu

Sinä olit vasta hetki sitten keskosvauva, jolle kaikki sairaalan vaatteet olivat liian isoja. Nyt kiihdytät isolla pyörälläsi ja saat aikaan kymmenmetrisen jarrutusjäljen pihahiekalle.

Olen tilanteessa, jossa tuhannet muutkin äidit ja isät tänä syksynä. Ihmettelemme vauvojemme muodonmuutosta. Vaippoihinsa kakkaavista hampaattomista palleroista on kasvanut hampaitaan pudottelevia koululaisia.

Te tuhannet kasvatusurakkanne jo hoitaneet vanhemmat olette käyneet läpi tämän kaiken ennen meitä. Nyt on meidän vuoromme. Me vasta opettelemme, millaista on olla koululaisen vanhempia. Me vasta opettelemme antamaan lisää liekaa ja luottamaan, että kaikki menee kyllä hyvin.

Miten valmistaa lastaan peruskouluun muutenkin kuin opettamalla, miten solmitaan nauhat tai käytetään veistä ja haarukkaa? Pohjatyö lienee tehty lapsuusvuosien aikana, mutta haluaisin silti vielä sanoa erikseen uusille ekaluokkalaisille muutamia asioita.

Pyri olemaan kaikkien kaveri, mutta älä suostu mihin tahansa saadaksesi olla jonkun kaveri. Kiva kaveri ei käske piilottamaan jonkun toisen reppua, kähvellä karkkirahojasi tai lällättele sitä, miten puhut, miltä näytät tai millaisia ajatuksia sinulla on.

Muista, että ei ole ketään toista samanlaista kuin sinä. Saat olla koulussakin juuri sinä. Muista myös, että jokainen luokkakaverisi on ainutlaatuinen. Ei ole ketään toista samanlaista kuin jokainen heistä. Vaikka joku kaverisi tuntuisi tosi erikoiselta tai erilaiselta, kunnioita hänen erilaisuuttaan puheessasi ja teoissasi. Puhu jokaiselle luokkakaverillesi niin kuin toivoisit, että sinulle puhutaan.

Auta kaveriasi kouluhommien tekemisessä, mutta älä suostu hyväksikäytettäväksi. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaverisi kopioi kirjastasi kotitehtävien vastaukset aina ennen tunnin alkua, mutta ei ole muuten kiinnostunut seurastasi.

Älä häpeile olla innoissasi koulusta ja oppimisesta - sen saa myös näyttää muille. Kun olet innostunut, opit myös hienosti. Saat näyttää myös sen, jos et ymmärrä jotain. Kukaan ei tiedä ja osaa kaikkea. Pyydä opettajaa selittämään asia niin, että ymmärrät, mistä asiassa on kyse. Koulussa ollaan oppimassa, ei tietämässä. Hyvät kysymykset ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin hyvät vastaukset.

Ole sinnikäs. Älä luovuta ja anna periksi, jos jokin homma ei suju heti. Sinä kyllä opit, kun harjoittelet. Vaikka sinua ottaisi päähän ja sinun tekisi mieli vältellä koko vaikeaa asiaa, palaa siihen. Kun sinua ottaa eniten päähän, sano se vaikka ääneen ja pyydä apua. Muut auttavat sinua mielellään. Kun tajuat asian ja alat oppia, tunne on tosi hieno.

Meille ekaluokkalaisten vanhemmille toivon kahta asiaa. Riittävästi nenäliinoja mukaan ensimmäisenä koulupäivänä ja kalenteriin väljyyttä ensimmäisen kouluvuoden aikana. Uusi elämänvaihe on innostava, mutta se vie myös paljon voimia näiltä suurilta, pieniltä ihmisiltä. Näin olen kuullut teiltä jo tämän kokeneilta vanhemmilta.

Kirjoittaja on ope, opo ja tulevan ekaluokkalaisen äiti.

Helena Salakka

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Helena Salakka

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X