Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Helena Salakka

Tämä pitäisi kieltää pienten lasten vanhemmilta

Tuttu äiti kertoi nauraen, miten hän oli mättänyt kaupassa ruokaostoksia vääriin ostoskärryihin ja lähtenyt sitten etenemään niiden kanssa kohti maitohyllyä, kunnes kärryjen oikea omistaja oli juossut hänet kiinni.

Sama äiti kertoi, miten hän oli kaatanut lounaalla maidon lasin viereen pitkin pöytiä.

Hänen viikkonsa oli huipentunut neuvolassa. Terveydenhoitaja oli ihan neutraalisti kysynyt, missä lapsen neuvolakortti on. Kotonahan se, äiti sanoi ja pillahti hillittömään itkuun. Käyttäydyin ihan hämmentävästi, hän sanoi.

Kuulin myös perheenisästä, joka lasten nukkumaanmenon jälkeen jaksaa ainoastaan pelata tietokoneella tankkipeliä, kunnes lösähtää sänkyynsä. Vaimo ihmetteli minulle, miten aktiivisesta komistuksesta voi parissa vuodessa tulla tyhjäkatseinen teini, jonka huoneen oveen voisi laittaa Ei saa häiritä -kyltin.

Minä en ihmettele yhtään, jos järjelliset, elämässään menestyneet ihmiset alkavat käyttäytyä kuin sekopäisten sketsisarjojen sankarit. Kun ihminen ei saa nukuttua pitkään aikaan yhtenäisiä yöunia, se muuttaa skarpit ja seuralliset ihmiset ihan toisenlaisiksi.

Ihminen ei ole väsyneenä oma tolkullinen itsensä. Univaje aiheuttaa tutkitusti stressiä, ärtymystä ja tarkkaavaisuuden heikkenemistä. Pikkulapset ovat luonteva syy valvoa, mutta on syytä muistaa, että valvottamista on kautta aikain käytetty yhtenä julmimmista kidutusmenetelmistä. Se toimii. Ilman unta ihmisen psyyke ja fyysinen terveys eivät pelitä normaalisti.

Pikkulapsiperheissä pitäisi olla seinällä muistitaulu, jossa lukee: "Tämä kaikki johtuu univajeesta".

Toiset univaje saa räjähtelemään ja huutamaan pienimmistäkin asioista, kuten roiskeista vessan hanassa. Toiset reagoivat univajeeseen kyynelehtimällä sohvan kulmassa, toiset taas vetäytymällä pois seurasta. Yksi tuttu äiti kertoi, että hänen miehensä sanoi tuijottavansa mieluummin yksin vaikka Ostoskanavaa kuin olevansa vaimonsa seurassa, koska väsyneenä nainen vain osoittelee sormellaan huushollia ja luettelee, mitä kaikkea pitäisi siivota vielä ennen nukkumaanmenoa.

Etlari uutisoi pari viikkoa sitten, että alle 3-vuotiaiden lasten vanhempien erot ovat lisääntyneet.

Jos minulla olisi kaikki valta maan päällä, kieltäisin pikkulasten vanhempia eroamasta muutoin kuin hyvin painavista syistä.

Kun ihminen on tolkuttoman väsynyt, hän näkee maailman, tilanteensa ja elämänsä rakkaimman ihmisen täysin vääristyneesti.

Vaikka ihminen tajuaa, että hän on väsynyt, hän ei kuitenkaan tajua sitä. Kaikki vain ärsyttää tai mikään ei jaksa kiinnostaa.

Törmäsin väärät ostoskärryt napanneeseen äitiin uudelleen kaupassa. Hän kertoi, että lapset eivät enää heräile öisin ja hän saa viimein nukuttua yhtenäisiä yöunia. Uni tekee ihmeitä, hän hymyili.

Helena Salakka

Kirjoittaja on lahtelainen viestintäsuunnittelija ja kaupunginvaltuutettu.

Helena Salakka
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Helena Salakka

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi