Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

Mitäs me pommittajat – kun kissa katsoo toisaalle, hiiret tanssivat pöydillä

Katson älypuhelimeni uutisvirrassa toistuvaa klippiä yhä uudelleen.

Mieleeni tulee Alex Fergusonin tuuletus apulaisvalmentajansa kanssa Manchester Unitedin voitettua Mestarien liigan vuonna 2008. Tunnelmassa on paljon samaa kuin Suomen vaihtoaitiossa Globenissa keväällä 1995. Räjähtävää riemua. Tuuletusta, onnea ja iloa. Ylpeyttä. Tähtisilmien loistetta ja vapautunutta naurua. Miehistä ystävyyttä ja rakkautta.

Osaan klipin jo ulkoa. Venäjän presidentti Vladimir Putin lähestyy Saudi-Arabian johtajaa, kruununprinssi Mohammed Bin Salmania. Molemmat hymyilevät. Putin seisahtaa Mohammedin eteen ja heilauttaa oikean kätensä tervehdykseen. Hän pysäyttää kämmenensä ilmaan ja odottaa kruununprinssin vastaavan eleeseen. Odotus palkitaan. Kädet pamahtavat yhteen ja seuraa luja puristus. Naurua. High five!

Mohammed Bin Salman taputtaa kolme kertaa Putinin käsivartta. Hän irrottaa otteensa presidentistä. Edelleen nauraen, MBD laskostaa päällään olevaa thab-kaapua, jotta mahtuisi paremmin turvamiehen tarjoamalle tuolille. Miehet vilkuilevat toisiaan innostuneina. He nyökyttelevät ja kikattavat kuin vallattomat pikkupojat. Mitäs me pommittajat.

He istuutuvat edessä olevan pyöreän pöydän ääreen. Meneillään on rikkaiden maiden G20-kokous Buenos Airesissa.

Äkkiä väenpaljoudesta erottuu tuttu hahmo. Ovesta astuu sisään punaiseen solmioon sonnustautunut mies. Hän vilkaisee alistuneena, miten Venäjän ja Saudi-Arabian johtajat tunnustavat toisilleen rakkautta. USA:n presidentti haluaisi varmasti osallistua ystäviensä ilonpitoon, mutta hetki ei ole sopiva.

On kulunut vain kaksi kuukautta siitä kun Washington Postin toimittaja Jamal Khashoggi paloiteltiin luusahalla kappaleiksi Saudi-Arabian Turkin suurlähetystössä. CIA:n mukaan murhakäskyn antoi kruunuprinssi Bin Salman.

Kreml ei jää Saudien kuningashuoneelle toiseksi. Toimittajien kuolemat ovat Venäjällä arkipäivää. Heistä tunnetuin, Anna Politkovskaja, ammuttiin kotitalonsa hissiin Putinin syntymäpäivänä. Venäjän toimet Syyriassa vetävät vertoja Saudi-Arabian vastaaville Jemenissä. Putinin ässinä ovat lisäksi Krimin valtaus, Yhdysvaltain presidentinvaalien peukalointi sekä Briteissä tehdyt myrkytykset. Tuorein provokaatio on kolmen ukrainalaisen aluksen valtaus Mustallamerellä. Välikohtauksessa ammuttiin kovilla ja laivojen miehistö vangittiin.

Vaikka Trumpin parhaat ystävät eivät saakaan häneltä halauksia kameroiden edessä, niin hiljaisen tuen he saavat. Presidentti ei arvostele liikekumppaneitaan. Mitä yhdestä Ukrainasta, Nato-maahan levitetystä hermomyrkystä tai parin toimittajan hengestä?

Kun kissa katsoo toisaalle, hiiret tanssivat pöydällä. Kalmantanssia.

Katson uutisklipin vielä kerran.

On myönnettävä: Globenin finaalituuletuksissa oli kivempi tunnelma.

Kirjoittaja on lahtelaislähtöinen näyttelijä.

Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi